Wykonanie
« Kruche
ciasteczka maślaneChciałabym Was zainspirować przepisami na
cukier smakowy, którego użyjecie zarówno do wypieków, jak i słodzenia
herbaty. Będą to smaki
cytryny,
pomarańczy,
cynamonu,
wanilii oraz
rozmarynu. Po przygotowaniu
cukrów, od razu ich użyłam i upiekłam kruche
ciasteczka posypane aromatycznymi mieszankami 🙂 Kliknijcie po przepis – kruche
ciasteczka maślane .Wbrew pozorom, dawka słodkości potrzebna jest każdemu, aktywnemu człowiekowi. Niesłusznie obwiniamy
cukier za otyłość, która tak naprawdę jest spowodowana
brakiem ruchu i nieodpowiednią dietą – złemu rozłożeniu posiłków.Dodatkowo,
cukier dostarcza energii!, także po wysiłku na siłowni, wyżej wymienione
ciasteczko jest jak najbardziej wskazane 🙂 Znalazłam jeszcze ciekawostkę na temat kaloryczności
cukru: gram
cukru ma 4 kalorie, gram tłuszczu 9, a
alkohol – 7! Także… zadanie dla Was, aby przekalkulować czego spożywacie najwięcej i gdzie leży prawda o tych zbędnych kilogramach (o ile są) 😉Jeżeli chodzi o proporcje
cukru, a innych składników, polecam dodać ilość według uznania, bowiem każdy lubi inną intensywność smaków.
Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z
cukrem. Odstawiamy na około tydzień.
Pomarańczę wyparzamy, ścieramy skórkę i mieszamy z
cukrem. Odstawiamy na około tydzień.Przepis na
cukier waniliowyLaskę wanilii kroimy na pół i wydobywamy z niej ziarna. Mieszamy je z
cukrem oraz wkładamy do słoiczka pozostałą część
laski wanilii. Odstawiamy na około tydzień.Przepis na
cukier cynamonowyLaskę
cynamonu ścieramy na tarce i mieszamy z
cukrem. Kawałki pozostałej laski wkładamy do słoiczka. Odstawiamy na około tydzień.Kilka gałązek
rozmarynu wkładamy do
cukru. Odstawiamy na około dwa tygodnie, aby
cukier nabrał intensywnego smaku.


