Wykonanie
Sernik
brzoskwiniowy z kruszonką, puszysty i orzeźwiający. Typowo letni sernik z sezonowymi
owocami. Odwiedzając najbliższy stragan zauważyłam
brzoskwinie. Od razu wpadł mi do głowy pomysł na sernik z
brzoskwiniami. Upiec sernik to nic trudnego, a z
owocami smakuje wybornie. Choć sernik
brzoskwiniowy smakuje wybornie to
brzoskwinie można zastąpić
nektarynkami.

Składniki:okrągła forma o średnicy 26/28 cmKruche ciasto225 g
pszennej mąki150 g zimnego
masła75
cukru2
żółtkaszczypta
soliMasa serowa500 g zmielonego
twarogu, u mnie z wiaderka180 g
cukru2 łyżki
skrobii kukurydzianej1
jajko125 g
masła, miękkiegoDodatkowo600 g świeżych
brzoskwiń
Przygotuj kruche ciasto.
Mąkę,
sól,
cukier i
masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj
jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.W
między czasie przyrządź masę
serową.
Cukier i
masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj
jajko cały czas miksując. Dodaj
ser i zmiksuj krótko. Na koniec dodaj
skrobię i również zmiksuj krótko.Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Nakłuj spód widelcem. Na wierch wylej masę
serową.
Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na
masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na
brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem.