Wykonanie
Dzień dobry!Pomysł na weekendowe pieczenie? Musicie upiec muffinki i ten sernik!

Zapytacie pewnie dlaczego?Są dostępne świeżutkie
brzoskwinie, polskie, a nie jakieś zagraniczne.Są tanie!A i muffinki i sernik są wyborne, nie ma się co zastanawiać.W końcu znalazłam
ser idealny na serniki (informacje poniżej), bo niestety nie mam maszynki, żeby sobie samodzielnie zmielić
twaróg.Sernik jest zwarty, nieco urósł (i opadł :-) ), ale dość równo, nie zaburza to jego pięknego wyglądu, a dodatek
brzoskwiń i cynaomu jest rewelacyjny.Zdecydowanie będzie tutaj więcej serników!Zapraszam!Składniki:Ciasto:125 g
mąki pszennej10 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka60 g
masłaszczypta
soliMasa serowa:1 kg dobrej jakości
twarogu (ja używam
twarogowo-sernikowego firmy Wieluń)*6
jajek (rozmiar L)100 g roztopionego i ostudzonego
masła1
budyń śmietankowy (bez
cukru)3/4 szklanki
cukru1 kg
brzoskwiń (obrane, odpestkowane)1 łyżeczka
cynamonu*
Ser na sernik musi
mieć jak najmniej
wody, aby nasze ciasto nie było zbyt wilgotne, dlatego też wybrałam
ser tej firmy, ponieważ nie raz stosowałam go zamiast
masła na kanapki i uważam, że jest bardzo dobry. Jeśli używasz
twarogu, przynajmniej 3
razy musisz go zmielić.Wykonanie:Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sernika powinny być w tempertaurze pokojowej, więc wyciągnij je ok. 2 godziny przed pieczeniem.Najpierw zagniatamy kruche ciasto na spód sernika, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim spód tortownicy (moja tortownica okazała się za mała na tyle składników, więc użyj większej niż 23 cm średnicy i przynajmniej o wysokości 7 cm lub więcej).

Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 st. Następnie studzimy.
Jajka,
masło,
budyń i
cukier miksujemy razem, następnie dodajemy po łyżce
sera i miksujemy, ma powstać kremowa, gładka, gęsta masa. Dzielimy ją na 2 połowy.Połowę
brzoskwiń kroimy w kostkę, a połowę blendujemy z
cynamonem.Do jednej części
sera dodajemy pokrojone
brzoskwinie, a do drugiej połowy mus, dokładnie mieszamy.

Na ciasto wykładamy najpierw jasną masę, z kawałkami
brzoskwiń, a następnie po łyżce, delikatnie masę z
cynamonem.Pieczemy około godzinę w 160 stopniach, jednak wszystko zależy od Waszego piekarnika. Następnie sernik studzimy w piekarniku, przechowujemy w lodówce, jest wtedy o niebo lepszy!Smacznego!