Wykonanie
Pyszny sernik z
czarną porzeczką i polewą z
likieru Cassis, inspirowany francuskim deserem Delice au Cassis. Sernik Cassis to
kakaowy ciasteczkowy spód, delikatnie kokosowa masa serowa, mus z czarnych
porzeczek i
galaretka z
likieru. Znakomite połączenie smaków, deser z górnej półki :-).Składniki na
ciasteczkowy spód:150 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive20 g
wiórków kokosowych40 g
masła, roztopionego1,5 łyżki
kakaoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na
kokosową masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu
kokosowego50 g
wiórków kokosowych3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na podpieczony spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Mus z
czarnej porzeczki:300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej500 g
czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej)120 g
cukru14 g
żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 4 listki
żelatynyPorzeczki (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i
cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka i skórki – nie będą potrzebne.
Żelatynę w proszku zalać
wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
Żelatynę w listkach namoczyć w wodzie, po 10 minutach, kiedy napęcznieje - odcisnąć z nadmiaru
wody. Podgrzać w mikrofali (lub na palniku) do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotować). Zdjąć z palnika, dodać do ciepłego
porzeczkowego puree, dokładnie wymieszać, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.W misie miksera umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z
porzeczki. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu
porzeczkowego wylać na wystudzoną masę
serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu na mus wylać
galaretkę Cassis, można ozdobić dodatkowymi
owocami czarnej porzeczki.
Galaretka Cassis:150 ml
likieru z
czarnej porzeczki crème de cassis50 g
cukru2 listki
żelatyny lub 2 łyżeczki
żelatyny w proszkukilka odłożonych
porzeczek, do dekoracji
Żelatynę w proszku zalać minimalną ilością zimnej
wody (tylko do przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Żelatynę w listkach namoczyć w wodzie, po 10 minutach, kiedy napęcznieje - odcisnąć z nadmiaru
wody. Podgrzać w mikrofali (lub na palniku) do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny (nie gotować).
Likier i
cukier umieścić w garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia i rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z palnika i dodać
żelatynę, wymieszać do połączenia. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).