Wykonanie
Sernik, który powstał na podobieństwo do słynnego rajskiego batonika ;-). Kokosowa masa serowa pieczona na
czekoladowym kokosowym spodzie a na wierzchu delikatny
mleczny krem czekoladowy. Krem ma konsystencję
musu czekoladowego, jest delikatny, a mimo to wykonany bez
żółtek lub
jajek, także bez dodatku
żelatyny. Sernik nie smakuje dokładnie jak batonik Bounty (by nie było nieporozumień ;-) to jednak przede wszystkim smak sernika: delikatny smak
kokosa w
masie serowej i
mlecznej czekolady w kremie. Całość jest po prostu przepyszna! :-)Składniki na
ciasteczkowy spód:150 g
ciastek kokosowych20 g
wiórków kokosowych30 g
masła, roztopionego30 g
mlecznej czekolady, roztopionej1 łyżka
kakaoWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej, więc
woda nie może się dostać do formy.Składniki na
kokosową masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie125 ml
śmietany kremówki 36%125 ml
śmietanki kokosowej 22% (gęstej części zebranej z
mleka kokosowego)3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
likieru kokosowego lub aromatu
kokosowego50 g
wiórków kokosowych3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na podpieczony spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli
wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez całą noc w lodówce.Mus z
mlecznej czekolady:200 g
mlecznej czekolady, posiekanej40 ml
likieru kokosowego (lub aromatu
kokosowego, do smaku)350 ml
śmietany kremówki 36%dodatkowo:
wiórki kokosowe do oprószeniaW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę,
likier, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Wystudzić, przykryć, schłodzić przez całą noc w lodówce (minimum 12 godzin). Po tym czasie wyjąć z lodówki, przełożyć do misy miksera i ubić (trzepaczkami do ubijania
białek) do powstania gęstego kremu.Krem wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Schłodzony sernik oprószyć wiórkami kokosowymi. Kroić
ostrym nożem oblewanym wrzątkiem i wycieranym ściereczką do sucha.--------------------Wersja szybsza przygotowania kremu, dla osób, które nie zdążyły nastawić kremu na schłodzenie nocne lub mają mniej czasu, ale uwaga: bardziej ryzykowna, jeśli chodzi o zwarzenie się kremu:W kąpieli
wodnej umieścić
likier i posiekaną
czekoladę, roztopić. Wymieszać i przestudzić;
czekolada powinna pozostać w dalszym ciągu płynna (nie może być ciepła!).W misie miksera ubić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Część ubitej
śmietany, około 2 pełnych łyżek, dodać do roztopionej
czekolady i wymieszać do jej rozrzedzenia. Do
czekolady dodać resztę ubitej
śmietany, w dwóch turach, delikatnie mieszając by piana nie opadła i by nie pozostały smugi
czekolady w kremie. Krem wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać, następnie schłodzić przez kilka godzin.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).