Wykonanie
Jak już wiecie, uwielbiam serniki! I rzadko kiedy zdarza mi się upiec ten sam dwa
razy - wciąż wypróbowuję nowe przepisy i szukam nowych smaków. Ale ten serniczek zdecydowanie
będę przygotowywała częściej, ponieważ jest... idealny! Zmodyfikowałam sobie pieczony kilka miesięcy temu sernik
adwokatowy (który również polecam!) i wyszło istne niebo w gębie :) Konsystencja jak dla mnie idealna - kremowy, wilgotny, ale nie zbity i ciężki. A do tego ten cudowny, lekko
kokosowy smak i
mleczna czekolada... Bajka!
SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm)SPÓD:1 op.
czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g)
SER:1 kg
twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)1 szkl
cukru5
jajek (M)2 łyżki
mąki pszennej (z lekkim czubkiem)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)1 szkl wiórek
kokosowych (u mnie od SKWORCU)2/3 szkl
likieru kokosowegoWIERZCH:1
czekolada mleczna60 ml
śmietanki 30%wiórki kokosowe do dekoracji1.
Wiórka kokosowe zalać
likierem, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc).2.
Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównać i lekko ugnieść.3.
Ser zmiksować z
cukrem, dodawać pojedynczo
jajka, następnie
mąkę i na końcu wiórka z
likierem - cały czas miksując.4. Całość wylać na spód z
ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy
wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą
wodą - bo to para
wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).Uwaga! Należy się upewnić, że tortownica nie przecieka! Na wszelki wypadek lepiej uszczelnić ją w miejscu łączenia się góry ze
spodem kilkoma warstwami folii aluminiowej.5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę:
śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki
czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi.