ßßß
SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm)SPÓD:1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g)SER:1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)1 szkl cukru5 jajek (M)2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)1 szkl wiórek kokosowych (u mnie od SKWORCU)2/3 szkl likieru kokosowegoWIERZCH:1 czekolada mleczna60 ml śmietanki 30%wiórki kokosowe do dekoracji1. Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc).2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównać i lekko ugnieść.3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).Uwaga! Należy się upewnić, że tortownica nie przecieka! Na wszelki wypadek lepiej uszczelnić ją w miejscu łączenia się góry ze spodem kilkoma warstwami folii aluminiowej.5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi.
