ßßß Cookit - przepis na Sernik Bounty

Sernik Bounty

nazwa

Wykonanie

Jak już wiecie, uwielbiam serniki! I rzadko kiedy zdarza mi się upiec ten sam dwa razy - wciąż wypróbowuję nowe przepisy i szukam nowych smaków. Ale ten serniczek zdecydowanie będę przygotowywała częściej, ponieważ jest... idealny! Zmodyfikowałam sobie pieczony kilka miesięcy temu sernik adwokatowy (który również polecam!) i wyszło istne niebo w gębie :) Konsystencja jak dla mnie idealna - kremowy, wilgotny, ale nie zbity i ciężki. A do tego ten cudowny, lekko kokosowy smak i mleczna czekolada... Bajka!
SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm)
SPÓD:
1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g)
SER:
1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)
1 szkl cukru
5 jajek (M)
2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
1 szkl wiórek kokosowych (u mnie od SKWORCU)
2/3 szkl likieru kokosowego
WIERZCH:
1 czekolada mleczna
60 ml śmietanki 30%
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc).
2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównać i lekko ugnieść.
3. Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem - cały czas miksując.
4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnione do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).
Uwaga! Należy się upewnić, że tortownica nie przecieka! Na wszelki wypadek lepiej uszczelnić ją w miejscu łączenia się góry ze spodem kilkoma warstwami folii aluminiowej.
5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/sernik-bounty.html