Wykonanie
Serniki to pyszne ciasta . Ten kremowy smak i konsystencja to , to co uwielbiam w sernikach. Ten kto myśli tak jak ja , wie o czym piszę :) Dzisiejszy przepis pożyczyłam od Małgosi , która prowadzi bloga "Wędrówki po kuchni ". Wielkie dzięki za cudowny przepis. W jednym cieście dwa przecudowne smaki -
czekolada z
kokosem i do tego sernik jest bardzo delikatny , rozpływa się w ustach :)Wymiary foremki : średnica 24 cmCzas pieczenia : ok. 1 godzinyTemp. pieczenia 180 C w kąpieli
wodnejSkładniki:1 kg
twarogu4
jaja100 g
cukru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej200 g
czekolady deserowej100 g
wiórków kokosowych200 ml
śmietany kremówki 30 %4 łyżki
likieru kokosowegoSposób przygotowania:100 ml
śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką
cukru.Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki
likieru kokosowego.Wszystko wymieszać i odstawić.100 g
czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Jajka , resztę
cukru i
mąkę ziemniaczaną dodać do
sera , wszystko wymieszać .Masę
serową rozdzielić na dwie części.Do jednej dodać masę
kokosową a do drugiej masę
czekoladową.Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i zabezpieczyć foremkę , gdyż sernik będzie się piekł w kąpieli
wodnej.Do tak przygotowanej tortownicy wylać najpierw sernik
czekoladowy a później masę
kokosową. Ja nie mieszałam tylko tak zostawiłam i wstawiłam foremkę z
ciastem do większej blachy wypełnionej 4 szklankami
wody.Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Po tym czasie piekarnik uchylić i po 20 minutach wyjąć sernik do wystudzenia.
Polewa czekoladowo- kokosowa100 g
czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli
wodnej , dodać 100 ml
śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki
likieru kokosowego.Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi.Smacznego