ßßß
Taka moja wariacja na temat klasycznego sernika na kakaowym spodzie. :) Szybki w wykonaniu, najlepszy po schłodzeniu w lodówce. Idealny na wiosnę i lato. :)Składniki:Kakaowe, kruche ciasto125 g mąki pszennej + ok. 25 g do podsypania2 łyżki gorzkiego kakao50 g cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia80 g zimnego masła1 nieduże jajkoMasa serowa700 – 800 g trzykrotnie zmielonego twarogu50 g miękkiego masła1 budyń waniliowyopakowanie cukru z prawdziwą wanilią3 – 4 łyżki drobnego cukru do wypieków1 jajko500 g świeżych truskawekPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (osobno boki i dno, wypuszczając papier z dna na zewnątrz formy).Do miski przesiewamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukier, dodajemy pokrojone w kosteczkę, zimne masło i rozdrabniamy wszystkie składniki palcami jak na kruszonkę. Następnie dodajemy jajko (jeśli jest duże, wystarczy połowa). Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy ser, budyń waniliowy i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajko i ponownie krótko miksujemy.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, leciutko podsypując mąką i przenosimy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Wyklejamy brzegi na wysokość około 2 cm, spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wypełniamy masą serową. a na wierzchu układamy połówki odszypułkowanych truskawek.
Do nagrzanego wcześniej piekarnika wstawiamy formę z ciastem oraz niżej drugą foremkę, wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy przez około 40 – 45 minut lub do momentu ścięcia się masy serowej.Sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem ciasto można jeszcze udekorować świeżymi truskawkami.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-06-04Przygotowanie:50MGotowanie/pieczenie:45MCałkowity czas:1H35MŚrednia ocena:5Based on 2 Review(s)