Wykonanie
Puszysty , delikatny ,
waniliowy sernik, nadziany
truskawkami lub sezonowymi
owocami zanurzonymi w nektarowej
galaretce , to moja propozycja na pyszny, letni deser ;)

Składniki1,5 kg
twarogu250g
serka mascarponeszklanka
śmietany 30%10 jaj380g
cukrucukier waniliowy4 łyżki
kaszy manny2 paczki Sernix-uszczypta
soliOwocowe nadzienie350g
truskawek lub
owoców mieszanych np.
malina ,
jeżyna ,
jagoda ,
truskawka ,
porzeczka )400ml
nektaru z
wiśni1paczka budyniu
waniliowego50g
cukru50ml
wodySposób przygotowania
Owoce oczyścić , umyć i osuszyć na sicie , jeśli mamy
truskawki pokroić .
Wodę ,
cukier i
budyń wymieszać ,
nektar zagotować na gotujący wlać rozmieszany
budyń , całość zagotować , na koniec wsypać
owoce , odstawić
Jajka ,
cukier ,
cukier waniliowy , szczyptę
soli ubić na puszysta pianę .
Ser zmielić lub zmiksować , dodać
śmietanę ,
serek mascarpone , sernix ,
kaszę . Wszystko razem dokładnie utrzeć . Do masy serowej porcjami dodawać ubite
jajka , delikatnie wymieszać . Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 24/35 cm ,zrobić małe dołeczki , nakładać wcześniej przygotowane
owoce , piec około 65 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać
cukrem pudrem


