Wykonanie
Dziś obiad dla zabieganych fanów
szparagów. Prosto i szybko. Ale i co najważniejsze smacznie.
Makaron to dla mnie obiad ratunkowy. Zwykle to15 minut i gotowe. Brak czasu to choroba naszych czasów.. I nie ważne jak bardzo jestem zajęta, muszę zjeść dobry obiad. Nie chcę spędzić godzin w kuchni. Musi być szybko. Ale ta szybkość, nie może odbić się na smaku. To podstawowa zasada. Więc proszę. Obiad z
serii "Gotowe w 15 minut". A jeśli użyjecie, tak jak ja
makaronu chińskiego, to będzie danie w 10 minut. I naprawdę jest absolutnie fantastycznie! Mięsożercy mogą dodać
kurczaka, jednak w wersji vege jest jak najbardziej ok:)
Składniki:100 g
makaronu spaghetti na osobę (użyłam chińskiego
makaronu)500 g
szparagów1
jajkopół małego
pora- pokrojonego w półplasterki
sólpieprzoliwaWykonanie:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałą końcówkę (ok 1/3 całego
szparaga). Odetnij główki. Używając obieraczki zrób spaghetti ze
szparagów. Na patelni rozgrzej trochę
oliwy i wrzuć
szparagi (główki też) smaż przez chwilę aż lekko zmiękną. Wrzuć
por i smaż często mieszając. Wrzuć
makaron.
Jajko rozbij do miseczki przypraw
solą i
pieprzem i wlej na patelnię szybko mieszając. Nie chcemy wylądować z jajecznicą:) Przypraw do smaku. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!