Wielkanoc już dawno za nami, ale na piaskową babkę zawsze znajdzie się idealna pora. Babka jest pyszna. Świetnie się łączy z cytrynowym, orzeźwiającym lukrem. Babka nie jest za sucha, ani zbyt mokra. Uważam, że jest idealna.Zobacz także: inne przepisy na WielkanocSKŁADNIKI / 1 FORMA (24 cm średnicy)6 małych jajek1 szklanka cukru1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej200 g oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1 laska wanilikandyzowana skórka pomarańczowaLukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki cytrynyPRZYGOTOWANIE:Białka oddzielam od żółtek. Następnie żółtka miksuję z cukrem do uzyskania kogla mogla.Dodaję olej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wanilię. Miksuję. Białko miksuję na sztywną pianę. Dodaję do masy. Delikatnie mieszam łyżką.Formę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Przelewam ciasto. Piekę ok. 45 minut w temp. 180 o C. Upieczoną i ostygnietą babkę polewam lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru i 3 łyżek cytryny. Posypuję kandyzowaną skórką pomarańczową.[caption id="attachment_378" align="aligncenter" width="392"]