Wykonanie
Nie duże , kwadratowe ,
kalafiorowe bułeczki. Pierwszego dni skórka
bułek jest bardzo chrupiąca a środek miękki i dość zbity . W zapachu są mocno
kalafiorowe zaś w smaku już mniej. Drugiego dnia bułeczki całe miękną a smak
kalafiora staje się o wiele bardziej wyrazisty.
Pieczywo z dodatkiem warzywa zachowuje długo są świeżość i jest zaskakujące w smaku. Serdecznie polecam spróbować.Składniki:Zaczyn:25g. świeżych
drożdży200 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukruszczypta
soli2-3 łyżki
mąki pszennejCiasto:250g.
mąki pszennej150g.
mąki żytniej chlebowej250g
kalafiora4 łyżki
oleju rzepakowegomąka żytnia chlebowa do obtoczenia bułeczekPrzygotowanie:Zaczyn: Do miski wkruszamy
drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji gęstej
śmietany.Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia
drożdży.Ciasto:
Kalafiora dzielimy na różyczki , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , studzimy.Rozgniatamy warzywo widelcem lub miksujemy do powstania gładkiej konsystencji.Do miski wsypujemy
mąki , dodajemy puree z
kalafiora , zaczyn oraz
olej.Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( gdyby było za gęste dolewamy odrobinę ciepłej
wody)Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy na 2 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy kwadrat o wysokości 2 cm.Z ciasta wykrawamy kwadratowe bułeczki , każdą obtaczamy w
mące żytniej chlebowej.Układamy
pieczywo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.



Smacznego