Od dawna chciałam się z Wami podzielić przepisem na kolejny czekoladowy tort. Czekoladowy tort przełożony czekoladowym ganache i dulce de leche. Słodki, kaloryczny (a jakże) znikający w mgnieniu oka. Czekoladowe wypieki są fantastyczne! Mrożona kawa i pyszne , schołodzone czekoladowe ciasto to idealny deser na letnie popołudnia. Co ja mówię! Czekoladowy tort to wypiek na każdą okazję!Składniki:200 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka cynamonu200 g masła170 g pszennej mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao300 g brązowego cukru3 jajka80 ml maślankiszczypta soliGanache150 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao180 ml śmietanki kremówki2 łyżki golden syropumała puszka dulce de leche, około 340 gPrzygotuj okrągłą foremkę o średnicy 25 cm. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej). Roztop czekoladę z masłem. Dodaj cynamon, kakao i cukier. Jajka lekko zmiksuj z maślanką i solą. Dodaj do masy czekoladowej. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do czekoladowej masy. Delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. przygotuj ganache. Rozpuść czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Dodaj golden syrop i zamieszaj. Ostudź ganache.Rozkrój tort na dwa blaty. Posmaruj obficie ganache i całą porcją dulce de leche. Przykryj drugim blatem. Posmaruj tort resztą ganache i wstaw do lodówki. Czekoladowy tort smakuje najlepiej na drugi dzień, dobrze schłodzony. Czekoladowy tort jest pyszny, podany do mrożonej kawy.Polecane przepisyKrajanka tortowa mocno czekoladowaTort migdałowyamarettiTort makowy kawowyTort serowy bez pieczenia – Marcowe Wyzwanie Blogerek i BlogerówCiasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami