Wykonanie
« Niezawodny dodatek na grilla |
Pomidory z
majonezem,
serem i
szczypiorkiemMakaron ze
szparagami w sosie
ziołowo-
serowym »
Szparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie najlepsze
szparagi to te ugotowane, podane z
sosem holenderskim czy po prostu z
masłem. Sezon na
szparagi zaczął się już kilka tygodni temu, a potrwa jeszcze mniej więcej miesiąc, do końca czerwca. Właśnie teraz jest okres, w którym można kupić je praktycznie wszędzie, w rozsądniej cenie. Ciekawostką jest, że w Polsce zbiera się ponad 3000 ton tych smacznych warzyw.Czy warto jeść szparagi? Oczywiście!1.
Szparagi są mało kaloryczneZawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach
szparagów! Jeden
szparag składa się z 94%
wody, co oznacza, że może codziennie gościć w naszym jadłospisie!
Szparagi zawierają także dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit.2.
Szparagi to skarbnica witaminZawierają witaminy z grup A, B1, B2, E, C, a także żelazo, magnez, potas. Co ciekawe, główki
szparagów zawierają więcej witaminy C, niż
cytryna.
Szparagi są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Kobiety w ciąży powinny także spożywać
szparagi, ponieważ są one źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje wystąpienie wad wrodzonych u dziecka. Uwaga,
szparagów nie powinny jednak spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamienie nerkowe.3.
Szparagi to afrodyzjak
Szparagi posiadają fitoestrogeny czyli hormony roślinne o budowie i działaniu podobnym do estrogenów, hormonów kobiecych odpowiadających za popęd płciowy. Także… na kolację we dwoje, podajcie
szparagi! 😉Polecane przepisy ze
szparagami:
Szparagi z
jajkiemWiosenna, piknikowa
sałatka z
makaronemSzparagi w
szynce długodojrzewającejChłodnik z białych
szparagów
Źródła:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html; http://tipy.interia.pl/artykul_8312,jakie-sa-lecznicze-wlasciwosci-szparagow,4.html; http://targsmaku.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/4-powody-dla-ktorych-warto-jesc-szparagi,34568.html; https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szparagow