ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką

Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym Wypiekaniu na śniadanie. W ten weekend Małgosia zaproponowała bułeczki maślane. I pomimo, że ten tydzień jest dla mnie bardzo ciężki, pracowity i zupełnie mi brak czasu na wszystko, postanowiłam je upiec. Uwielbiam takie buły, są pyszne. Zebrałam się w piątek wieczorem i upiekłam, buły wyszły z piekarnika przed godziną 23.
Zjedliśmy je na śniadanie i jeszcze zabrałam do pracy. Wyszły bardzo fajne w smaku z pyszną i chrupiącą kruszoną. Zdecydowanie polecam.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (lub 20 g świeżych)
- 40 g cukru trzcinowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
kruszonka
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki pokruszonych płatków migdałów
- roztrzepane jajko z 1 łyżką wody do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka i cukru, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W pozostałym ciepłym mleku rozpuścić masło, wymieszać z cukrem i szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać jajko i wymieszać. Wlać do misy miksera i dodać mąkę z zaczynem drożdżowym. Wyrobić końcówką z hakiem, oczywiście możecie wyrobić ręcznie. Czytając opisy innych osób, które także zrobiły te bułki pisały, że dodały troszkę więcej mleka, gdyby to było potrzebne to dolejcie jeszcze mleka. Ja nie dodawałam, mikser wyrobił ciasto bez problemu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aby wyrosło (podwoiło swoją objętość). Następnie okrągłą tortownicę smarujemy masłem i podsypujemy mąką, z ciasta robimy kuleczki i układamy je w odstępach w formie, odstawiamy jeszcze na 40 minut. Przygotowujemy kruszonkę - masło mieszamy palcami z mąką, cukrem i pokruszonymi płatkami. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy bułeczki na kratce, super smakują z masłem, dżemem lub miodem.
Bułeczki piekłam razem z:
- Bożenką
- Ewą
- Jolą
- Anetą
- Piekę bo lubię
- Asią
- Edytą
- Beatką
- Angeliką
- Małgosią
- Asą
- Ewą
- Agnieszką
- Izą
- Małgosią
- Aliną
- Olgą
- Bernadettą
- Iwonką
- Joanną
- Wiosenką
- Pycha Ciasta
- Lidią
- Olimpią
- Iwoną
- Agnieszką
- Małgosią
- Elą
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/11/drozdzowe-bueczki-maslane-z-kruszonka.html