Wykonanie
Witajcie kochani. Oj pospałam dzisiaj dłużej, obudziłam się prawie o dziewiątej. I naszła mnie ochota na pyszne śniadanko, grzanki z
pomidorami czyli bruschettę. Bardzo ją lubię i robię z różnymi dodatkami. Junior poleciał po świeżą
bagietkę a
męża wysłałam z psiakiem. Smakuje wspaniale z
kubkiem aromatycznej
kawy.
Plany na dzisiaj poważne - pieczenie
chleba, robienie rurek z kremem, na obiad wyzwanie -
ryba zębacz.Nigdy nie miałam z nią do czynienia i zobaczymy jak wyjdzie. Pogoda taka sobie, zachmurzone ale na razie nie pada i niech tak zostanie bo planuje długi spacerek z rodzinką. Uruchomiłam mojego nowego robocika kMix sprawdza się rewelacyjnie, a ja mam dużo frajdy i radości z jego używania. Tak więc zostawiam was ze śniadankiem, możecie takie grzaneczki przygotować na kolację lub na niedzielne leniwe śniadanie. Miłej soboty.Zapraszam :-)Składniki:-
bagietka- 4-5
pomidorów- ząbek
czosnku-
sól, świeżo zmielony
pieprz-
olej rzepakowy uniwersalny- pęczek
szczypiorku- garść świeżej
bazyliiWykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany
szczypiorek i
bazylię, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i dodajemy łyżkę
oleju. Odstawiamy i zajmujemy się
bagietką. Kroimy ją na kromeczki i smarujemy
olejem i nacieramy
czosnkiem. Grillujemy na suchej patelni, aż się zarumienią. Ponownie nacieramy
czosnkiem z dwóch stron. Grzanki układamy na talerzach, na grzankach układamy nasze
pomidorki i posypujemy jeszcze świeżo zmielonym
pieprzem i opcjonalnie
solą.