Wykonanie

Uwielbiam wiosnę,
młode warzywa i bogactwo natury. Zawsze maksymalnie wykorzystuje ten czas, w kuchni powstają pyszne dania. Dzisiaj mam dla Was mój bigos z
młodej kapusty. Ja
mogę jeść go ciągle, przez cały tydzień, najeść się a
potem znowu czekać na
młodą kapustę. Chodzą także za mną gołąbki. Ale na to danie potrzebuje więcej czasu. Miłego dzionka i całego długiego weekendu.Zapraszam :-)Składniki:- 2
młode kapusty- pęczek
młodych marchewek- pęczek
koperku- 400 g
pieczarek- 2
cebule (najlepiej też
młode)- słoik domowych
pomidorów (jak nie macie mogą być z puszki lub 3-4
pomidorki pokrojone w kostkę)- szczypta
chili- pół łyżeczki
kminu rzymskiego mielonego- 2 łyżeczki
przyprawy do bigosu i
kapusty-
sól himalajska- świeżo zmielony
pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy domowe
pomidory (lub z puszki krojone lub 3-4
pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę). Dolewamy 1,5 szklanki
wody i wrzucamy pokrojone
marchewki. Następnie podsmażamy
pieczarki z
cebulą i dodajemy do garnka. Wrzucamy poszatkowaną
kapustę (nie za drobno) i dusimy. Na koniec przyprawiamy -
przyprawą do bigosu i
kapusty,
kminem rzymskim,
solą himalajską i
pieprzem oraz opcjonalnie szczyptą
chili. Dorzucamy posiekany świeży
koperek i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Przechowujemy w lodówce, możemy mrozić.
