ßßß
składniki :1,5 główki młodej kapusty4 kiełbaski śląskie1 duża , młoda marchewka1 duża cebulasól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy na kawałki . Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę , a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelnię wrzucamy kiełbaskę z cebulą i smażymy tak długo , aż się zarumieni . Osobiście nie dodaję tłuszczu , korzystam z tego , który się wytopi z kiełbasy . Zawartość patelni przekładamy do garnka , dodajemy kapustę i startą marchew. Doprawiamy solą do smaku , wlewamy 0,5 szklanki wody i dusimy pod przykryciem do miękkości . Warto co jakiś czas zamieszać , kapusta powinna puścić tyle soku ,że nie ma zagrożenia że się przypali . Ważne ,żeby dusić na niewielkim ogniu . Serwujemy na ciepło , nie koniecznie na gorąco 😉 Smacznego !