Wykonanie
5 (100%) 2 vote[s]Pyszna,
młoda kapusta duszona z
kiełbasą śląską , to bardzo łatwe danie . Smakuje wyśmienicie , jest po prostu niezawodne . Nawet w upalne dni , jeśli podacie ją lekko ciepłą , a nie gorącą , będzie znakomitym pomysłem na obiad . Moi chłopcy lubią bardzo to danie . Zawsze robię większy garnek i tak na szybko w biegu , ładują sobie na talerze , na chwilę do mikrofali i gotowe 🙂 Ja mam cały dzień spokój, a oni pełne brzuszki 😉 Polecam szczególnie ,że
młodej kapusty nie brakuje ,a lista składników na to danie jest niezwykle krótka 😉

składniki :1,5 główki
młodej kapusty4
kiełbaski śląskie1 duża ,
młoda marchewka1 duża
cebulasól ,
pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy na kawałki .
Kiełbasę i
cebulę kroimy w kostkę , a
marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelnię wrzucamy
kiełbaskę z
cebulą i smażymy tak długo , aż się zarumieni . Osobiście nie dodaję tłuszczu , korzystam z tego , który się wytopi z
kiełbasy . Zawartość patelni przekładamy do garnka , dodajemy
kapustę i startą
marchew. Doprawiamy
solą do smaku , wlewamy 0,5 szklanki
wody i dusimy pod przykryciem do miękkości . Warto co jakiś czas zamieszać ,
kapusta powinna puścić tyle soku ,że nie ma zagrożenia że się przypali . Ważne ,żeby dusić na niewielkim ogniu . Serwujemy na ciepło , nie koniecznie na gorąco 😉 Smacznego !