ßßß
Uwielbiam wiosnę, młode warzywa i bogactwo natury. Zawsze maksymalnie wykorzystuje ten czas, w kuchni powstają pyszne dania. Dzisiaj mam dla Was mój bigos z młodej kapusty. Ja mogę jeść go ciągle, przez cały tydzień, najeść się a potem znowu czekać na młodą kapustę. Chodzą także za mną gołąbki. Ale na to danie potrzebuje więcej czasu. Miłego dzionka i całego długiego weekendu.Zapraszam :-)Składniki:- 2 młode kapusty- pęczek młodych marchewek- pęczek koperku- 400 g pieczarek- 2 cebule (najlepiej też młode)- słoik domowych pomidorów (jak nie macie mogą być z puszki lub 3-4 pomidorki pokrojone w kostkę)- szczypta chili- pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego- 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty- sól himalajska- świeżo zmielony pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy domowe pomidory (lub z puszki krojone lub 3-4 pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę). Dolewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy pokrojone marchewki. Następnie podsmażamy pieczarki z cebulą i dodajemy do garnka. Wrzucamy poszatkowaną kapustę (nie za drobno) i dusimy. Na koniec przyprawiamy - przyprawą do bigosu i kapusty, kminem rzymskim, solą himalajską i pieprzem oraz opcjonalnie szczyptą chili. Dorzucamy posiekany świeży koperek i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Przechowujemy w lodówce, możemy mrozić.
