ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąki kasztanowej

Naleśniki z mąki kasztanowej

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię naleśniki i mogłabym jej jeść dosłownie co drugi dzień. Z dżemem, z owocami lub twarożkiem smakują zawsze. Ostatnio wpadła mi do rąk a właściwie do mojej kuchni mąka kasztanowa. Powiem Wam, że bardzo byłam ciekawa jak będzie się sprawować. Na pierwszy rzut zrobiłam naleśniki i powiem Wam, że zakochałam się w ich smaku.
Mąka kasztanowa jest ciut słodkawa w smaku i nadaje daniu takiej wyrazistości i charakteru. Mąka ta jest lekkostrawna i zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu. Mi bardzo zasmakowała. A Wy mieliście już z nią do czynienia, jestem ciekawa co jeszcze z niej można pysznego przygotować, myślę, że z pewnością do słodkości pasuje.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 250 g mąki kasztanowej
- 120 g wody mineralnej niegazowanej
- 160 g mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je mikserem. Następnie dodajemy wodę i mleko oraz szczyptę soli, mieszamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę kasztanową i miksujemy, aż składniki się połączą. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju kokosowego i smażymy naleśniki z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na talerze. Ja podałam naleśniki ze świeżym ananasem, polane syropem klonowym i posypane płatkami migdałów. Świetnie smakują z domowym dżemem lub twarogiem. Ja zajadałam się nimi również w wersji na sucho, czyli bez nadzienia.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/05/nalesniki-z-maki-kasztanowej.html