Wykonanie
Co położyć na kanapkę? Jaki dodatek wybrać do placuszków ? A słodkie śniadanie to z czym? ;) Ten przepis jest odpowiedzią na te pytania i wiele, wiele innych ;) Smaczny kąsek dla wszystkich wegan i osób nietolerujących laktozy.Skład (1 słoiczek):1/2 szklanki
orzechów laskowych (podprażonych i obranych ze skórki),1/2 szklanki
orzechów nerkowca,1 łyżeczka
oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym),2 łyżeczki
syropu z agawy (ew.
miodu lub innego słodzika),100g
gorzkiej czekolady,3/4 szklanki
mleka roślinnego (np.
kokosowe,
sojowe,
ryżowe).W blenderze umieścić
orzechy laskowe i
nerkowca. Blednować do uzyskania gładniej konsystencji rzadszej niż
masło orzechowe (powinno to zająć około 8 minut). Następnie dodać
olej oraz
syrop (ilość
syropu zależy od upodobań, u mnie 2 łyżeczki wystarczyły), ponownie zmiksować na gładką masę.
Mleko roślinne podgrzać w garnuszku. Mniej więcej połowe podgrzanego
mleka dodać do mieszaniny orzechowej wraz z połamaną
gorzką czekoladą i ponownie miksować do połączenia składników (dzięki temu, że
mleko jest ciepłe
czekolada się rozpuści). Gdy powstanie gładka masa przełożyć ją do miseczki i przy pomocy miksera dodając pozostałe
mleko zmiksować na puszysty krem.Gotowy krem przełożyć do słoiczka, poczekać aż ostygnie i dopiero zamykać (inaczej wytworzy się para i osadzi na ściankach słoika). Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2014-07-06Średnia ocena5na podstawie 6 ocenBardzo łatwe Bezglutenowe Dietetyczne
Dodatki do ciast Pasty i smarowidła Przepisy Śniadania wegańskieTagi bez
cukru bez
mleka Czekolada nutella
olej kokosowy orzechy Święta bez glutenu wegańskieAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPieczone
młode marchewki z pestoNastępny wpisBezglutenowe placuszki
orzechowo-
kokosoweCzekoladowe babeczki z kremem Nutella
Absolutny hit w naszym domu. Pyszne, wilgotne, wrę [...] Czytaj dalej +Granola domowaCzy można lepiej rozpocząć dzień, niż pysznym, chr [...] Czytaj dalej +Wegańskie
ciasto drożdżowe z
gruszkami i
orzechami nerkowcaMusiałam jakoś wypróbować mojego Kitusia i tak sta [...] Czytaj dalej +Wegański
makaron ryżowy z sosem
orzechowymMakaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +