ßßß Cookit - przepis na Domowa wegańska nutella

Domowa wegańska nutella

nazwa

Wykonanie

Co położyć na kanapkę? Jaki dodatek wybrać do placuszków ? A słodkie śniadanie to z czym? ;) Ten przepis jest odpowiedzią na te pytania i wiele, wiele innych ;) Smaczny kąsek dla wszystkich wegan i osób nietolerujących laktozy.
Skład (1 słoiczek):
1/2 szklanki orzechów laskowych (podprażonych i obranych ze skórki),
1/2 szklanki orzechów nerkowca,
1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym),
2 łyżeczki syropu z agawy (ew. miodu lub innego słodzika),
100g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowe, sojowe, ryżowe).
W blenderze umieścić orzechy laskowe i nerkowca. Blednować do uzyskania gładniej konsystencji rzadszej niż masło orzechowe (powinno to zająć około 8 minut). Następnie dodać olej oraz syrop (ilość syropu zależy od upodobań, u mnie 2 łyżeczki wystarczyły), ponownie zmiksować na gładką masę.
Mleko roślinne podgrzać w garnuszku. Mniej więcej połowe podgrzanego mleka dodać do mieszaniny orzechowej wraz z połamaną gorzką czekoladą i ponownie miksować do połączenia składników (dzięki temu, że mleko jest ciepłe czekolada się rozpuści). Gdy powstanie gładka masa przełożyć ją do miseczki i przy pomocy miksera dodając pozostałe mleko zmiksować na puszysty krem.
Gotowy krem przełożyć do słoiczka, poczekać aż ostygnie i dopiero zamykać (inaczej wytworzy się para i osadzi na ściankach słoika). Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-07-06
Średnia ocena
5
na podstawie 6 ocen
Bardzo łatwe Bezglutenowe Dietetyczne Dodatki do ciast Pasty i smarowidła Przepisy Śniadania wegańskie
Tagi bez cukru bez mleka Czekolada nutella olej kokosowy orzechy Święta bez glutenu wegańskie
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Pieczone młode marchewki z pesto
Następny wpis
Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe
Czekoladowe babeczki z kremem Nutella
Absolutny hit w naszym domu. Pyszne, wilgotne, wrę [...] Czytaj dalej +
Granola domowa
Czy można lepiej rozpocząć dzień, niż pysznym, chr [...] Czytaj dalej +
Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca
Musiałam jakoś wypróbować mojego Kitusia i tak sta [...] Czytaj dalej +
Wegański makaron ryżowy z sosem orzechowym
Makaron ryżowy jest świetną bezglutenową alternaty [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/07/domowa-weganska-nutella