Wykonanie
Czesto zdarza Wam się wyjść z domu bez śniadania? Mi niestety aż za często. Dlatego postanowiłam to zmienić i przygotować mały cykl postów z szybkimi i zdrowymi przepisami na codzienne śniadanie.W pierwszym wpisie pokazuję jak przygotować omlet. Najprostszy na świecie, w którym nawet nie trzeba rozbełtywać
jajek.
Jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych, stanowi źródło
białka pełnowartościowego oraz zawiera wiele witamin m.in. A, D, E, K oraz B2 i B12.Do mojego omletu wystarczą dwa
jajka, postanowiłam skupić się na dodatkach. Z warzyw wybrałam
cebulę,
cukinię,
pieczarki oraz na
surowo pomidory i
awokado.Każde z tych warzyw ma inne właściwości i zawiera niezbędne dla naszego ciała mikroelementy :
Cebula – witamina C, świetna także w okresie przeziębień ze względu na swoje antybakteryjne właściwości,
Cukinia – wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B1, B2, PP i C,
Pieczarki – witaminy z grupy B oraz witamina A i D,
Pomidory – m.in. witamina E, chociaż lista właściwości
pomidorów jest dużo dłuższa,
Awokado – jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Czytałam także, że jedząc
awokado jesteśmy dłużej syci, co sprawia, że jest idealne na śniadanie. Szczególnie dla zabieganych.Oprócz warzyw dodałam także odrobinę
startego sera żółtego, który jest świetnym źródłem wapnia. Do smażenia polecam
olej rzepakowy ze względu na jego właściwości odżywcze oraz wysoką temperaturę dymienia.Skład (2 nieduże omlety):4
jajka,1/2
czerwonej cebuli,1/2 małej
cukini,2
pieczarki,1/2 szklanki
startego sera żółtego,odrobina
oleju do smażenia.ponadto1 dojarzały
pomidor,1/2
awokado,
sos czosnkowy na bazie
jogurtu greckiego (z tego przepisu).Przygotowanie tego omletu można podzielić na 8 kroków :
Cebulę,
cukinię i
pieczarki kroimy w drobną kostkę,
Ser ścieramy na tarce,Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i wbijamy
jajka,Gdy
jajka lekko zetną się od
spodu rozbijamy lekko
żółtka przy pomocy szpatułki bądź łyżki,Na
jajka wysypujemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy przez chwilę.Na lekko podsmażone
jajka z warzywami wysypujemy
sól i
pieprz oraz
starty ser,Całość przykrywamy, żeby
ser się rozpuścił (w tym czasie możemy pokroić
awokado i
pomidory),Po rozpuszczeniu
sera nasz omlet jest gotowy .Przekładamy go na talerz, posypujemy
awokado i
pomidorem oraz podajemy z
sosem czosnkowym .
Sos czosnkowy zawsze mam w lodówce, przygotowuje go raz na kilka dni i wykorzystuje do dań tego typu.






Przygotowanie takiego śniadania to góra 10 minut, a można w naprawdę fajny sposób zacząć dzień! Ja do omletu podałam także
razowe bułeczki oraz wspaniały sok z
mango (bez dodatku
cukru! Prawdziwy sok 100%) z uroczą i przepyszną
truskawką na krawędzi kieliszka.Polecam Wam także inne przepisy na omlet zapiekany oraz piekielnie ostry .Koniecznie wypróbujecie w domu mój sposób na najszybszy omlet, naprawdę warto. Smacznego!

Bardzo łatwe Bezglutenowe Dietetyczne do 30 minut Omlety Przepisy ŚniadaniaTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisTOP 5 - Produkty tygodnia [UK]Następny wpisJak urządzić jadalnię? Inspiracje.Każdy czasami staje przed dylematem co zjeść na śn [...] Czytaj dalej +Placki dwuskładnikowe, super szybkie w przygotowan [...] Czytaj dalej +Coś dla wszystkich zmarźlaków i wielbicieli zimo [...] Czytaj dalej +Przepis zmieniający życie.
Serio. Dzięki niemu nie [...] Czytaj dalej +