ßßß Cookit - przepis na Kruche rogaliki z konfiturą

Kruche rogaliki z konfiturą

nazwa

Wykonanie

Najlepsze rogaliki jakie jadłam kiedykolwiek! Po prostu wyborne, kruche, długo świeże i z idealną proporcją składników, która sprawia, że są łatwe w przygotowaniu bo rozwałkowanie ciasta to nie problem. U mnie z konfiturą porzeczkową i jagodową. Polecam kwaśne nadzienia przełamujące lekko słodkie ciasto i cukier puder. Koniecznie musicie spróbować, na pewno je pokochacie tak jak ja :) Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z tej strony.
Skład (32 rogaliki – 2blachy):
400g mąki,
1 op. cukru z prawdziwą wanilią (bądź normalny cukier + łyżeczka ekstraktu waniliowego),
3 łyżki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
200g twarożku homogenizowanego (u mnie naturalny),
200 g masła (dobrze schłodzonego),
Nadzienie:
1 szklanka konfitury (polecam czarną porzeczkę).
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W suchych składnikach zrobić dołek, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone masło i posiekać wszystko nożem do powstania kruszonki (mogą zostać większe grudki). Do ciasta w takiej postaci dodać serek homogenizowany i zagnieść gładkie ciasto, rozgniatając wszystkie grudki masła. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na conajmniej 30min.
Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę i rozwałkować na okrągły placek, naciąć tworząc 8 równych trójkątów. Na podstawię każdego trójkąta wykładać łyżeczkę nadzienia i zawijać ruloniki do środka. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180º C przez ok. 15 min (lub dłużej, do zrumienienia). Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce, po lekkim przetudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rogaliki są długo świeże (nawet 3-4dni), jeśli przechowuje się je w kartonowym pudełku (muszą mieć dostęp powietrza). W praktyce jednak kończą się po dwóch dniach lub szybciej :)
Smacznego!
Boże Narodzenie Desery Kruche ciasto Przepisy
Tagi
Kruche ciasto
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Glazurowane marchewki
Następny wpis
Tarta budyniowa z owocami
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym
Kruche babeczki na wzór amerykańskich apple pie. S [...] Czytaj dalej +
Szarlotka z bezą
Z racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +
Cynamonki (Norwegian cinnamon buns)
Cynamonki na wzór Norweian cinnamon buns z przepis [...] Czytaj dalej +
Proste pszenne bułeczki
Bardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/06/kruche-rogaliki-z-konfitura