Wykonanie

Najlepsze rogaliki jakie
jadłam kiedykolwiek! Po prostu wyborne, kruche, długo świeże i z idealną proporcją składników, która sprawia, że są łatwe w przygotowaniu bo rozwałkowanie ciasta to nie problem. U mnie z
konfiturą porzeczkową i
jagodową. Polecam kwaśne nadzienia przełamujące lekko słodkie ciasto i
cukier puder. Koniecznie musicie spróbować, na pewno je pokochacie tak jak ja :) Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z tej strony.Skład (32 rogaliki – 2blachy):400g
mąki,1 op.
cukru z prawdziwą
wanilią (bądź normalny
cukier + łyżeczka ekstraktu
waniliowego),3 łyżki
cukru,2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia,200g
twarożku homogenizowanego (u mnie naturalny),200 g
masła (dobrze schłodzonego),Nadzienie:1 szklanka
konfitury (polecam
czarną porzeczkę).Na stolnicę przesiać
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. W suchych składnikach zrobić dołek, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone
masło i posiekać wszystko nożem do powstania kruszonki (mogą zostać większe grudki). Do ciasta w takiej postaci dodać
serek homogenizowany i zagnieść gładkie ciasto, rozgniatając wszystkie grudki
masła. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na conajmniej 30min.Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę i rozwałkować na okrągły placek, naciąć tworząc 8 równych trójkątów. Na podstawię każdego trójkąta wykładać łyżeczkę nadzienia i zawijać ruloniki do środka. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180º C przez ok. 15 min (lub dłużej, do zrumienienia). Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce, po lekkim przetudzeniu posypać
cukrem pudrem.Rogaliki są długo świeże (nawet 3-4dni), jeśli przechowuje się je w kartonowym pudełku (muszą
mieć dostęp powietrza). W praktyce jednak kończą się po dwóch dniach lub szybciej :)Smacznego!





Boże Narodzenie Desery Kruche ciasto PrzepisyTagiKruche ciastoAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisGlazurowane
marchewkiNastępny wpis
Tarta budyniowa z
owocamiKruche babeczki z nadzieniem
jabłkowymKruche babeczki na wzór amerykańskich apple pie. S [...] Czytaj dalej +Szarlotka z
beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +
Cynamonki (Norwegian cinnamon buns)
Cynamonki na wzór Norweian cinnamon buns z przepis [...] Czytaj dalej +Proste pszenne bułeczkiBardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotow [...] Czytaj dalej +