Wykonanie
Nastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek już za mną – klasyczny,
czekoladowy. Czego chcieć więcej? Polecam Wam ten przepis, ciasto jest wilgotne, przyjemne w jedzeniu, a dodatek
gorzkiej czekolady sprawia, że mamy ochotę na więcej niż jeden kawałek :)Składniki (na ciasto):200g
mąki pszennej,120g
masła,50g drobnego
cukru,1
żółtko,0,5-1 łyżki
jogurtu greckiego (bądź innego gęstego),
Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z zimnym
masłem. Gdy
mąka i
masło się połączą dodać
cukier,
żółtko i
jogurt. Szybko wyrobić, w zależności od potrzeby można dodać 0,5 łyżki
jogurtu. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1h.Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na placek grubości ok. 0 , 5 cm. Można piec po prostu na blaszce, jednak ja wykorzystałam foremkę do tarty (23cm średnicy).Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, żeby nie zrobiły się bąble.Piec w temperaturze 200º C przez 20min, aż
zrobi się złote.Masa czekoladowa:1 puszka masy kajmakowej,100g
gorzkiej czekolady,
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej,po rozpuszczeniu
wodę wykorzystać do ogrzania puszki z masą kajmakową (Włożyć zamkniętą puszkę do wrzątku na ok. 5min). Po tym czasie dodać masę do
czekolady i zmiksować, bądź wymieszać szpatułką (kajmak powinien być miękki dzięki podgrzaniu). Masę wyłożyć na ciasto i dekorować :)Smacznego!




Przepis został dodany do spisu Wielkanocnych przepisów na blogu VeggieoliOceń przepis:

Przepis naOpublikowano2013-03-28Czas przygotowania20MCzas gotowania20MCałkowity czas40MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenCiasta Desery Kruche ciasto Przepisy WielkanocTagi
Czekolada Kruche ciasto Tarty Wielkanoc Wykorzystanie
żółtekAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpis
Bursztyn -
figa -
rukola / trochę inne kanapkiNastępny wpisMazurek
chałwowo -
orzechowyMazurek
chałwowo –
orzechowyPo klasycznym Mazurku
czekoladowym przyszła
pora n [...] Czytaj dalej +Czasami chcemy coś upiec, ale brak nam do tego spr [...] Czytaj dalej +Najlepszy sernik
czekoladowyTen sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +Piernik
czekoladowy (bardzo wilgotny)Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto. Stojąc [...] Czytaj dalej +