ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Nastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek już za mną – klasyczny, czekoladowy. Czego chcieć więcej? Polecam Wam ten przepis, ciasto jest wilgotne, przyjemne w jedzeniu, a dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że mamy ochotę na więcej niż jeden kawałek :)
Składniki (na ciasto):
200g mąki pszennej,
120g masła,
50g drobnego cukru,
1 żółtko,
0,5-1 łyżki jogurtu greckiego (bądź innego gęstego),
Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z zimnym masłem. Gdy mąka i masło się połączą dodać cukier, żółtko i jogurt. Szybko wyrobić, w zależności od potrzeby można dodać 0,5 łyżki jogurtu. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1h.
Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na placek grubości ok. 0 , 5 cm. Można piec po prostu na blaszce, jednak ja wykorzystałam foremkę do tarty (23cm średnicy).
Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, żeby nie zrobiły się bąble.
Piec w temperaturze 200º C przez 20min, aż zrobi się złote.
Masa czekoladowa:
1 puszka masy kajmakowej,
100g gorzkiej czekolady,
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,po rozpuszczeniu wodę wykorzystać do ogrzania puszki z masą kajmakową (Włożyć zamkniętą puszkę do wrzątku na ok. 5min). Po tym czasie dodać masę do czekolady i zmiksować, bądź wymieszać szpatułką (kajmak powinien być miękki dzięki podgrzaniu). Masę wyłożyć na ciasto i dekorować :)
Smacznego!
Przepis został dodany do spisu Wielkanocnych przepisów na blogu Veggieoli
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2013-03-28
Czas przygotowania
20M
Czas gotowania
20M
Całkowity czas
40M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Ciasta Desery Kruche ciasto Przepisy Wielkanoc
Tagi
Czekolada Kruche ciasto Tarty Wielkanoc Wykorzystanie żółtek
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Bursztyn - figa - rukola / trochę inne kanapki
Następny wpis
Mazurek chałwowo - orzechowy
Mazurek chałwowoorzechowy
Po klasycznym Mazurku czekoladowym przyszła pora n [...] Czytaj dalej +
Czasami chcemy coś upiec, ale brak nam do tego spr [...] Czytaj dalej +
Najlepszy sernik czekoladowy
Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. [...] Czytaj dalej +
Piernik czekoladowy (bardzo wilgotny)
Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto. Stojąc [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/03/mazurek-czekoladowy