ßßß
Każdy zna ten smak… smak dzieciństwa. I chodź dla każdego jest nim coś innego, to niezmiennie za nim tęsknimy. I może jestem strasznym łakomczuchem, ale dla mnie słodkie drożdżowe bułeczki są właśnie czymś takim – niezmienną, bezustanną tęsknotą :)Pyszne, mięciutkie połączenie kwaskowatości jagód i słodyczy lukru – czy istnieje coś lepszego?PrzepisSkładniki (ok. 16 sztuk):500g mąki pszennej,250ml mleka, letniego,50g masła,100g cukru,2 jajka,7g suchych drożdży (lub 14g drożdży świeżych),szczypta soli.Masło rozpuścić i wystudzić, połączyć z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i cukrem.Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże (jeśli świeże, to najpierw zrobić zaczyn), zalać mlekiem i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i zrobi się elastyczne.Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o bokach 30cmx60cm.Nadzienie:400g jagód, w dowolnej postaci (u mnie ze słoika), bądź marmolada.Nadzienie stanowią jagody ze słoika, można je zastąpić mrożonymi (ale wczesniej ugotować z cukrem), albo też dżemem/marmoladą z dowolnych owoców.Nadzienie wyłożyć na przygotowany prostokąt, zostawiając ok. 1cm przy dłuższym boku. Zwijać w roladę tak by zostawione miejsce „zlepiło” cały rulon. Kroić w poprzek ok. 2cm paski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by od góry wyglądały jak ślimaki. Zachowywać odstęp, bo jeszcze wyrosną.Odstawić do wyrośnięcia na 30-40min.Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Piec 20-25min do złapania koloru.Najlepiej smakują polukrowane (u mnie w proporcjach 1sz. cukru pudru, 4łyżki ciepłej wody).Smacznego!
Jagodowe ślimaki!Bułeczki Desery PrzepisyTagiBułeczki DrożdżoweAutorAnna SudołZ zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPavlovaNastępny wpisQuesadilla z guacamoleCynamonki (Norwegian cinnamon buns)Cynamonki na wzór Norweian cinnamon buns z przepis [...] Czytaj dalej +Najprostszy chleb na drożdżachZnacie ten moment, kiedy w domu kończy się chleb, [...] Czytaj dalej +Ciasto jogurtowe z owocamiTruskawski! Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +Najlepszy makowiec zawijanyNa Święta musi być makowiec! A ten jest po prostu [...] Czytaj dalej +