Wykonanie

Każdy zna ten smak… smak dzieciństwa. I chodź dla każdego jest nim coś innego, to niezmiennie za nim tęsknimy. I może jestem strasznym łakomczuchem, ale dla mnie słodkie
drożdżowe bułeczki są właśnie czymś takim – niezmienną, bezustanną tęsknotą :)Pyszne, mięciutkie połączenie kwaskowatości
jagód i
słodyczy lukru – czy istnieje coś lepszego?PrzepisSkładniki (ok. 16 sztuk):500g
mąki pszennej,250ml
mleka, letniego,50g
masła,100g
cukru,2
jajka,7g suchych
drożdży (lub 14g
drożdży świeżych),szczypta
soli.
Masło rozpuścić i wystudzić, połączyć z
mlekiem, roztrzepanymi
jajkami i
cukrem.
Mąkę przesiać do miski, wsypać
drożdże (jeśli świeże, to najpierw zrobić zaczyn), zalać
mlekiem i wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od rąk i
zrobi się elastyczne.Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5h).Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o bokach 30cmx60cm.Nadzienie:400g
jagód, w dowolnej postaci (u mnie ze słoika), bądź
marmolada.Nadzienie stanowią
jagody ze słoika, można je zastąpić mrożonymi (ale wczesniej ugotować z
cukrem), albo też dżemem/marmoladą z dowolnych
owoców.Nadzienie wyłożyć na przygotowany prostokąt, zostawiając ok. 1cm przy dłuższym
boku. Zwijać w roladę tak by zostawione miejsce „zlepiło” cały rulon. Kroić w poprzek ok. 2cm paski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by od góry wyglądały jak
ślimaki. Zachowywać odstęp, bo jeszcze wyrosną.Odstawić do wyrośnięcia na 30-40min.Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Piec 20-25min do złapania koloru.Najlepiej smakują polukrowane (u mnie w proporcjach 1sz.
cukru pudru, 4łyżki ciepłej
wody).Smacznego!

Jagodowe ślimaki!Bułeczki Desery PrzepisyTagiBułeczki
DrożdżoweAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPavlovaNastępny wpisQuesadilla z guacamole
Cynamonki (Norwegian cinnamon buns)
Cynamonki na wzór Norweian cinnamon buns z przepis [...] Czytaj dalej +Najprostszy
chleb na drożdżachZnacie ten moment, kiedy w domu kończy się
chleb, [...] Czytaj dalej +Ciasto
jogurtowe z
owocamiTruskawski!
Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +Najlepszy makowiec zawijanyNa Święta musi być makowiec! A ten jest po prostu [...] Czytaj dalej +