ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną pizzę pełną sera. Mój Junior złożył sobie zamówienie na obiad i miała to być pizza. No to szybko raz dwa i pizza wjechała na stół. Postanowiłam tym razem zrobić pizzę z serowym brzegiem, pyszną i serową. Użyłam sera korycińskiego, ae spokojnie możecie użyć sera żółtego. Zresztą każdy dodaje do pizzy składniki, które najbardziej lubi. Życzę Wam wspaniałego dnia.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki :- 270 g mąki pszennej- 15 g świeżych drożdży- 120 g ciepłej wody- pół łyżeczki soli i cukru- 1 łyżka oliwy- 1 cebula czerwona- 200 g pieczarek- pesto czerwone- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy- sól, pieprz- 8 oliwek czarnych- 300 g sera korycińskiego- ketchup- sos czosnkowy- garść szczypiorkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja wyrobiłam w moim Thermomix - czas 1,5 minuty, poz. Interwał.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy. Przekładamy do miski. Połowę sera krimy w kostkę a drugą połowę kroimy w długie paski. Oliwki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy.Ciasto na pizze rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę posmarowaną olejem. Ja mam taką specjalną balszkę do pizzy z dziurkami. Rozciągamy dłońmi na całej powierzchni i zostawiamy więcej ciasta na brzeg, na brzegach układamy paski sera, zawijamy ciastem - chowamy ser pod ciastem, robimy dziurki widelcem na całej powierzchni. Pizzę smarujemy pesto, rozkładamy pieczarki z cebulą, oliwki i ser pokrojony w kostkę, posypujemy przyprawą do pizzy.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po upieczeniu posypujemy pizzę szczypiorkiem i podajemy z sosem czosnkowym, ketchupem.
