Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną pizzę pełną
sera. Mój Junior złożył sobie zamówienie na obiad i miała to być pizza. No to szybko raz dwa i pizza wjechała na stół. Postanowiłam tym razem zrobić pizzę z
serowym brzegiem, pyszną i
serową. Użyłam
sera korycińskiego, ae spokojnie możecie użyć
sera żółtego. Zresztą każdy dodaje do pizzy składniki, które najbardziej lubi. Życzę Wam wspaniałego dnia.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki :- 270 g
mąki pszennej- 15 g świeżych
drożdży- 120 g ciepłej
wody- pół łyżeczki
soli i
cukru- 1 łyżka
oliwy- 1
cebula czerwona- 200 g
pieczarek- pesto czerwone- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy-
sól,
pieprz- 8
oliwek czarnych- 300 g
sera korycińskiego-
ketchup-
sos czosnkowy- garść
szczypiorkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja wyrobiłam w moim Thermomix - czas 1,5 minuty, poz. Interwał.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dorzucamy pokrojoną w piórka
cebulę i chwilkę dusimy. Przekładamy do miski. Połowę
sera krimy w kostkę a drugą połowę kroimy w długie paski.
Oliwki kroimy na plasterki,
szczypiorek siekamy.Ciasto na pizze rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę posmarowaną
olejem. Ja mam taką specjalną balszkę do pizzy z dziurkami. Rozciągamy dłońmi na całej powierzchni i zostawiamy więcej ciasta na brzeg, na brzegach układamy paski
sera, zawijamy
ciastem - chowamy
ser pod
ciastem, robimy dziurki widelcem na całej powierzchni. Pizzę smarujemy pesto, rozkładamy
pieczarki z
cebulą,
oliwki i
ser pokrojony w kostkę, posypujemy
przyprawą do pizzy.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po upieczeniu posypujemy pizzę
szczypiorkiem i podajemy z
sosem czosnkowym,
ketchupem.

