Wykonanie

Zapraszam Was na kolejną babkę, tym razem z
majonezem. Dużo słyszałam o tej babie, że jest pyszna, wilgotna i szybko się ją robi. No i postanowiłam w końcu ją zrobić i sama się przekonać jak smakuje. I wiecie co, jak jeszcze nie robiliście tej baby to koniecznie ją spróbujcie. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku,
majonezu wcale w niej nie czuć. Polana lukrem
cytrynowym smakuje wspaniale.Przekonałam się do tej babki i od teraz będzie to obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Przepis podrzuciła mi Agata, której bardzo dziękuje.Zapraszam :-)Składniki:- 100 ml
majonezu- 100 g
mąki ziemniaczanej- 70 g
mąki pszennej- 180 g
cukru- 4
jajka- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli-
sok z cytryny-
cukier puder-
żurawina do dekoracjiPrzygotowanie:
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Dodajemy
majonez a następnie stopniowo wsypujemy
mąkę cały czas miksując. Wsypujemy szczyptę
soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formą i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy babkę na talerz i polewamy lukrem - dwie łyżeczki
soku z cytryny mieszamy z
cukrem pudrem, aż powstanie gesty
lukier, zdrobimy
żurawiną.

