ßßß
Zapraszam Was na kolejną babkę, tym razem z majonezem. Dużo słyszałam o tej babie, że jest pyszna, wilgotna i szybko się ją robi. No i postanowiłam w końcu ją zrobić i sama się przekonać jak smakuje. I wiecie co, jak jeszcze nie robiliście tej baby to koniecznie ją spróbujcie. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku, majonezu wcale w niej nie czuć. Polana lukrem cytrynowym smakuje wspaniale.Przekonałam się do tej babki i od teraz będzie to obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Przepis podrzuciła mi Agata, której bardzo dziękuje.Zapraszam :-)Składniki:- 100 ml majonezu- 100 g mąki ziemniaczanej- 70 g mąki pszennej- 180 g cukru- 4 jajka- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- sok z cytryny- cukier puder- żurawina do dekoracjiPrzygotowanie:Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Wsypujemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formą i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy babkę na talerz i polewamy lukrem - dwie łyżeczki soku z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aż powstanie gesty lukier, zdrobimy żurawiną.
