Wykonanie
Babka ta pojawia się co roku, na naszym świątecznym
stole, od ładnych paru lat. Jest prosta w wykonaniu i do tego dobrze smakuje. Mina gości, kiedy dowiadują się, że jest na
majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku."Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;)"

Składniki:- 4
jajka- 0,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1 - 1 1/4 szklanki
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
soku z cytryny- 3 łyżki
majonezu- szczypta
soli
Białka ubić, z
solą, na sztywno. Dodać
cukier puder i zmiksować do połączenia
cukru. Dodać
żółtka. Zmiksować. Dodać obie
mąki,
proszek do pieczenia,
sok z cytryny i
majonez. Zmiksować na puszystą masę.Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć
cukrem pudrem/oblać polewą.Smacznego!

* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie
mąką** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut