Wykonanie
:)zaczął się pażdziernik, a z nim ostatni rokmojego uczęszczania na Politechnikę,Znowu zaczął liczyć się bardziej czasniż w wakacje.Dlatego prezentuje szybki i przepyszny posiłek :)Szczególnie dla osób dbających o linie.
Podaję składniki:~ 400g
fasolki szparagowej (żółtej/zielonej)~ łyżka
masła~
pomidor średniej wielkości~ mała
cebula~ duży ząbek
czosnku lub dwa małe~ 3 łyżki
śmietany 18%~przyprawy (
sól,
pieprz,
oregano,
papryka)Wykonanie:
Fasolkę umyć i odciąć końcówki,Następnie ugotować w delikatnie osolonej wodzie.Pilnując, aby się nie rozgotowała.W tym czasie na
maśle lub lepiej na
oliwie z oliwekusmażyć
cebulę i drobniutko posiekany
czosnek lub przeciśnięty przez praskę.Przed smażeniem posolić
cebulę aby nie była twarda.
Pomidora zalać v wrzącą
wodąi obrać ze skórki. Posiekać go drobno i wrzucić na patelnie.Pod przykryciem dusić parę minut aż
pomidor zmięknnie.Następnie zdjąć pokrywkę aby odparowała
wodaa sos zgęstniał.Dodać
śmietanę ( uważać, alby się nie zważyła).Wersja laight- bez
śmietany, ale równie dobrze smakuje.Wymieszać
fasolkę z sosem i smażyć
jeszczę chwilkę.Dodać
sól,
pieprz,
oregano i
ostrą paprykę, ponieważ pyszna jest na ostro. :)
jest świetna jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do
mięs :)