ßßß
Podaję składniki:~ 400g fasolki szparagowej (żółtej/zielonej)~ łyżka masła~ pomidor średniej wielkości~ mała cebula~ duży ząbek czosnku lub dwa małe~ 3 łyżki śmietany 18%~przyprawy (sól, pieprz, oregano, papryka)Wykonanie:Fasolkę umyć i odciąć końcówki,Następnie ugotować w delikatnie osolonej wodzie.Pilnując, aby się nie rozgotowała.W tym czasie na maśle lub lepiej na oliwie z oliwekusmażyć cebulę i drobniutko posiekany czosnek lub przeciśnięty przez praskę.Przed smażeniem posolić cebulę aby nie była twarda.Pomidora zalać v wrzącą wodą
i obrać ze skórki. Posiekać go drobno i wrzucić na patelnie.Pod przykryciem dusić parę minut aż pomidor zmięknnie.Następnie zdjąć pokrywkę aby odparowała wodaa sos zgęstniał.Dodać śmietanę ( uważać, alby się nie zważyła).Wersja laight- bez śmietany, ale równie dobrze smakuje.Wymieszać fasolkę z sosem i smażyć jeszczę chwilkę.Dodać sól, pieprz, oregano i ostrą paprykę, ponieważ pyszna jest na ostro. :)
jest świetna jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs :)