Wykonanie

Weekend ...no i coś słodkiego musi być..to ciacho zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę. i poczułam się jak w raju hihi..W
sumie miałam zamiar zrobić coś innego,ale zabrakło mi jednego podstawowego składnika..zresztą do tego ciasta też zabrakło..ale to okazało się już w trakcie robienia ciasta...miałam ciut za mało
mąki ziemniaczanej....dopiero jak już skończyłam , to przypomniałam, że mam
budyń w proszku i zamiast
mąki mogłam dodać ..ale cóż..mądry polak po szkodzie...ale pomimo, że ciasto nie miało takiej konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych
ciastek są jasne..Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : Małgosi,Asy, Joasi,Ewy,Iwony,Beaty,Iwony,Doroty, Marzeny .1 paczka
krakersów1 duża paczka
herbatników4 szkl.
mleka3 czubate łyżki
mąki pszennej3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejlaska wanilii lub
cukier waniliowy1/2 szkl.
cukru1
margaryna100 g
wiórków kokosowychNa polewę0,5 kostki
margaryny5 łyżek
cukru3 łyżki
kakao1 łyżka
żelatyny2 łyżki
wody4 łyżki gęstej
śmietany3 szklanki
mleka i
cukier przełożyć do rondla.
Wanilię przekroić nożem i wyciągnąć miąższ, dodać do
mleka miąższ i połówki strąków. W pozostałym
mleku rozmieszać
mąki, aby nie było grudek. Wyjąć strąki
wanilii, dodać do gotującego
mleka mieszaninę mąk i ugotować
budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę
herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę
krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na
masie ułożyć warstwę
herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować polewę:Rozpuścić
żelatynę w gorącej wodzie. Do rondla włożyć
margarynę,
kakao i
cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Dolać rozpuszczoną
żelatynę. Wymieszać. Chwilę przestudzić (kilka minut) a następnie dodawać po łyżce
śmietany mieszając polewę.