Wykonanie
Czyli ciasto b ez piec zenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)
Składniki:2 paczki słonych
krakersów200g
wiórków kokosowych3
żółtka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 opakowania
cukru waniliowego3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margarynySposób przygotowania:1.
Żółtka ucieramy na puszystą masę z
cukrem waniliowym, dodajemy, obie
mąki, 1 szklankę m
leka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozo stałe szk lanki
mleka gotujemy z
cukrem i połową
wiórków kokosowych. Do gotującego się
mleka dodajemy masę z
żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy
masło lub
margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa
zrobi się jednolita.3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę
krakersów, przekładamy masą, czynność
powta rzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowyc h.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy
krakersy zmiękną.6. W wersji dla dorosł ych do masy kokosowej można dodać
spirytusu lub innego
alkoholu.Smaczn ego!!!