ßßß

Składniki:2 paczki słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę m leka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozo stałe szk lanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powta rzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowyc h.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.6. W wersji dla dorosł ych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.Smaczn ego!!!