ßßß Cookit - przepis na Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

nazwa

Wykonanie

Czyli ciasto b ez piec zenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)
Składniki:
2 paczki słonych krakersów
200g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę m leka i dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozo stałe szk lanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powta rzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowyc h.
5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
6. W wersji dla dorosł ych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.
Smaczn ego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/01/rafaello-na-krakersach.html