ßßß
Składniki:2 żółtka16 g cukru waniliowego3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej0,5 litra mleka250 g masła200 g wiórków kokosowych1 paczka krakersów (180 g, najlepsze Lajkonik)Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć mikserem razem z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać oba rodzaje mąki i 1/2 szklanki mleka, miksować do połączenia składników.2. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę z żółtek, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.3. Masło (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i utrzeć mikserem. Do masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać.4. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć krakersami. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy rafaello, na masę - warstwę krakersów, na krakersy ponownie 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać resztą wiórków kokosowych.5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc, aby krakersy wystarczająco zmiękły).Źródło/ Inspiracja: Smaczny.pl