Wykonanie
Bardzo popularne ciasto bez pieczenia, ze względu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy
krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym
krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :)
Składniki:2
żółtka16 g
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej0,5 litra
mleka250 g
masła200 g
wiórków kokosowych1 paczka
krakersów (180 g, najlepsze Lajkonik)Przygotowanie:
1.
Żółtka utrzeć mikserem razem z
cukrem waniliowym i 1/2 szklanki
cukru. Dodać oba rodzaje
mąki i 1/2 szklanki
mleka, miksować do połączenia składników.2. Resztę
mleka zagotować z pozostałym
cukrem. Dodać masę z
żółtek, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.3.
Masło (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i utrzeć mikserem. Do
masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać 150 g
wiórków kokosowych, wymieszać.4. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć
krakersami. Na
krakersy wyłożyć 1/3 masy rafaello, na masę - warstwę
krakersów, na
krakersy ponownie 1/3 masy rafaello, warstwę
krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać resztą
wiórków kokosowych.5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc, aby
krakersy wystarczająco zmiękły).Źródło/ Inspiracja: Smaczny.pl