ßßß Cookit - przepis na RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia)

RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne ciasto bez pieczenia, ze względu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :)
Składniki:
2 żółtka
16 g cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
250 g masła
200 g wiórków kokosowych
1 paczka krakersów (180 g, najlepsze Lajkonik)
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć mikserem razem z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać oba rodzaje mąki i 1/2 szklanki mleka, miksować do połączenia składników.
2. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę z żółtek, gotować do momentu uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
3. Masło (temp. pokojowa) pokroić na kawałki i utrzeć mikserem. Do masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać.
4. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć krakersami. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy rafaello, na masę - warstwę krakersów, na krakersy ponownie 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać resztą wiórków kokosowych.
5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc, aby krakersy wystarczająco zmiękły).
Źródło/ Inspiracja: Smaczny.pl
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/02/rafaello-na-krakersach-bez-pieczenia.html