ßßß
Grudzień na blogu witam na biało, trochę przewrotnie, bo wbrew temu co widać za okn ami..Mój syn na swoje przyjęcie urodzinowe za ż yczył sobie czegoś... kokosowego. Pierwsze skojarzenie było oczywiste - RAFAELLO, a wiadomo że te pierwsze bywają z reguły najlepsze.. Zatem powstało ... l ekkie jak puch, cudown ie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.. Wszystki m nam szalenie przypadło do gustu...
Składniki na formę o wym ca 25x25 cm :2 opakowania krakersów po ok. 170-180g1 l mleka3/4 szklanki cukru200gmiękkiego masła1 żółtkocukier waniliowy z prawdziwą wanilią4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej200g wiórków kokosowychUWAGA: w wersji dla skrajnych leniwców: m ą kę ziemniaczaną i mąkę pszenną zast ę puj emy dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub ś mietankowego.Wykonanie:Do naczynia odlewamy 3/4 szklanki mleka i wsypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i pszenną (lub proszek budyniowy), a następnie dokładnie mieszamy .Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy odlane wcześniej mleko, wymieszane z mąką (lub proszkiem budyniowym) i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż mocno zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia.W tym czasie masło ucieramy z żółtkiem. Następnie partiami dodajemy masę budyniową, a na końcu 150 g wiórków kokosowych. Całość starannie mieszamy.Na dnie formy układamy warstwę krakersów. Rozprowadzamy na niej 1/3 naszej masy budyniowo-kokosowej, którą przykrywamy warstwą krakersów, na którą wykładamy kolejną porcję kremu. Na koniec układamy trzecią warstwę krakersów, którą pokrywamy ostatnią porcją masy kokosowej. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.Rafaello umieszczamy w lodówce na co najmniej kilka godzin. Najlepiej przygotować je wieczorem i schładzać przez całą noc. Następnego dnia będzie miało idealną konsystencję, bo do tego czasu zmiękną nam krakersy i wtopią się w krem.
Życzę Wam Smacznego! :-)COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry