ßßß Cookit - przepis na Potrawka dla żeglarza

Potrawka dla żeglarza

nazwa

Składniki

Wykonanie

Żeglarski sezon w pełni.
Jeziora, zalewy i morze
czekają na spragnionych
przygód wielbicieli tej formy
czynnego wypoczynku.
Cały dzień spędzony na wodzie potęguje apetyt, dlatego proponuję dziś
lekką, aromatyczną przekąskę
pełną orzeźwienia i smaku.
4 gruntowe ogórki obrałam ze skóry. Za pomocą małej
łyżeczki wydrążyłam gniazda
nasienne, pokroiłam w słupki.
Zasmażyłam krótko na patelni, dodałam jedną białą
pokrojoną w piórka cebulę. Zalałam szklanką rosołu wołowego,
doprawiłam solą i świeżo utłuczonym pieprzem, dusiłam kilka minut.
4 łyżki śmietany 18% wymieszałam z 2 łyżkami soku z cytryny,
ząbkiem zmiażdżonego czosnku, łyżeczką musztardy Dijon i łyżeczką płynnego miodu. Połączyłam z cebulą i ogórkiem.
Dodałam 25 dag wędzonego łososia pokrojonego w cząstki i garść posiekanego koperku.
Przybrałam granatem i ozdobną sałatą.
Potrawa doskonale komponuje się z ryżem,
albo z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.
Bardzo smacznie polecam.
Ahoj! :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/06/potrawka-dla-zeglarza.html