Polecam przepis na niesamowiciemaślane i bardzo kruche ciasteczka .Dzięki mące krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach.Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek.Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji.Masło a nie margaryna to podstawa maślanychciasteczek.Powinny miećmaślany smak i aromat.Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty.Dodatek domowej roboty powideł śliwkowych spowodował,że ciasteczka znikają w oka mgnieniu.Składniki na około 70 ciasteczek:3 szklanki mąki krupczatki250 g zimnego masła (nie margaryny)2 żółtka2 łyżki 12 % kwaśnej śmietany (zimna z lodówki)1/2 szklanki cukru pudru2-3 łyżeczki cukru wanilinowegoparę kropli zapachu waniliowegodomowe powidła śliwkowecukier puder do opruszeniaMąkę wysypałam na blat.Dodałam zimne masło i szybko posiekałam je nożem.Wsypałam cukier puder icukier wanilinowy.Następnie dodałam żółtkaśmietanę i zapach waniliowy.Posiekałam wszystko nożemi zagniotłam składniki w jednolitą kulę.Owinęłam ciasto w folię i włożyłam na 2-3 godziny do lodówki.Następnie podsypując mąką krupczatką rozwałkowałam ciasto przez folię spożywczą.Wykraiwałam z niego trójkąty o dowolnej wielkości.Nakładałam na szerszy brzeg po łyżeczce powideł śliwkowych.powidła śliwkowei zawijałam.Układałam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam je w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut do zarumienienia.Po ostudzeniu można opruszyć ciasteczkacukrem pudrem.Smacznego!Polecam również:ROŻKI MAŚLANOSEROWE Z JABŁKAMIDROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM