Wykonanie
Mało nas bardzo w tej pierwszej edycji
Cukierni ale to nic...reklamujemy się, zapraszamy, opisujemy nasze
plany i mam nadzieje, że nas będzie więcej bo to naprawdę fajna zabawa tym bardziej, że wolne chwile można spędzić z dziećmi namawiając je do pomocy- moje nie zawsze dają się namówić ale czasami, kto to wie...Często jest tak, że ma się ochotę na jakiś wypiek, przynajmniej Ja tak mam i nie wiem co upiec bo w głowie coś świta ale nie ma fotografii, nie ma opisu i wtedy co? patrzę na propozycje
Cukierni i od razu chce mi sie tego co tam jest...zachęcam zatem wszystkich blogowiczów do Gospodarzenia, pieczenia, publikowania i dzielenia się waszymi odczuciami podczas konsumpcji :-)W pierwszej edycji
Cukierni wzięły udział:Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenieMoniazo z bloga Trzy
pomidory i Ja :-)Dziewczynki bardzo wam dziękuję za udział w zabawie i cieszę się Moniazo, że udało Ci się piec w ten szalony niedzielny dzień...bardzo ładny ten Twój piesiu :-)Jesli jest jakaś osoba zainteresowana Gospodarzeniem w lipcu to bardzo proszę o kontakt e-mailowy lub wpis pod postem.Ponieważ już czas na drugą edycję
Cukierni, chciałabym zaprosić Was w imieniu Moniazo, która jest czerwcową Gospodynią
Cukierni #2 i ma dla Was pyszny wypiek na ten miesiąc.Więcej informacji znajdziecie tu a ja Zapraszam do wypieku
ciasteczek Moniki, które oczywiście możecie upiec zgodnie z przepisem czyli
jabłkami ale również z
owocami jakimi sobie wymarzycie:-) ciekawa jestem kto zmodyfikuje przepis prócz Moniki bo to u niej już standard :-))
Ciasteczka z
jabłkamiSkładniki:350 g
mąki200 g
masła (część można zastąpić
margaryną)100g kwaśnej gęstej
śmietany1
jajko1
żółtko10 g
drożdżypół łyżki
cukru (do
drożdży)500 g małych
jabłekpół szklanki
cukru (do
jabłek)Wykonanie:
Mąkę przesiać, posiekać z
masłem (wyjętym z lodówki) i
drożdżami roztartymi z
cukrem. Dodać
śmietanę,
jajko i
żółtko i dalej wyrabiać siekając nożem.
Potem jeszcze trochę wyrobić rękami. Ulepić kulę i włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto w tym czasie trochę urośnie.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Posypać
cukrem i oczekać chwilę, aż puszczą sok i pokryją się glazurą. W tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm - podczas pieczenia urośnie, więc nie może być zbyt grube. Wycinać krążki - ja robiłam to okrągłą foremką do
ciastek.
Jabłka zawijać w ciasto jak pierożki, zlepić tylko końce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pozostałym
białkiem i posypać
cukrem kryształem (niekoniecznie). Piec na złoto ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C.Smacznego :)