Wykonanie
Drożdżowe ciastka z
makiem w sam raz na świąteczny stół.
500 g
mąki250 g
margaryny5 dag
drożdży3 duże łyżki
cukru pudrupół szklanki gęstej
śmietany1
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowegoPonadto:Masa makowa - opakowanie 850 g.
żółtkocukier puder do posypania
Margarynę posiekać z
mąką.
Drożdże rozetrzeć ze
śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Umieścić je w naczyniu z pokrywką, po czym włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać kółka, nacinać nożem z jednej strony. Na każdym kółeczku położyć pełną łyżeczkę masy makowej, po czym złożyć na pół, lekko docisnąć - przy nacięciach trochę mocniej, gdyż w czasie pieczenia będą się nieładnie odwijać do góry. posmarować
żółtkiem rozbełtanym z niewielką ilością
wody. Upiec na złoty kolor (około 15 minut w temperaturze 175 stopni) na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzą 2 duże blachy.