Wykonanie
W smaku podobne do
ciasteczek francuskich.Tylko trzy składniki i
jabłka.
Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.
Składniki na około 60
ciasteczek:zależy od wielkości szklanki.250g
maki pszennej250g
masła250g
twarogu śmietanowegoopakowanie
cukru wanilinowego2
jabłkacukier puder do posypania
Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam
cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie
masło.
Ostatni składnik to
twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folięi włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam
jabłka i pokroiłam na cienkie paski.Ciasto podzieliłam na dwie części.Podsypałam
mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku
jabłkai zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.Układałam
ciasteczka bezpośrednio na blasze.Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej sięzarumienią i będą bardziej kruche.Piekłam
ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam
ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.Smacznego!
Maślane kruche rożki z powidłami śliwkowymi
Polecam rogaliki
drożdżowe z
seremPolecam
ciasteczka serowe z
rabarbarem