ßßß
W smaku podobne do ciasteczek francuskich.Tylko trzy składniki i jabłka.Ciasteczka te są bardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne.
Składniki na około 60 ciasteczek:zależy od wielkości szklanki.250g maki pszennej250g masła250g twarogu śmietanowegoopakowanie cukru wanilinowego2 jabłkacukier puder do posypania
Mąkę przesiałam na blat.
Dodałam cukier wanilinowy.
Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło.
Ostatni składnik to twaróg.
Zagniotłam ciasto.Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folięi włożyłam na 30 minut do lodówki.
Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski.Ciasto podzieliłam na dwie części.Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm.Szklanką wycinałam koła.
Na każde koło nakładałam po kawałku jabłkai zlepiałam ciasto pośrodku.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni.Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze.Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej sięzarumienią i będą bardziej kruche.Piekłam ciasteczka około 20-25 minut.
Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.... bo po chwili już i tak znikają.Smacznego!
Maślane kruche rożki z powidłami śliwkowymi
Polecam rogaliki drożdżowe z serem
Polecam ciasteczka serowe z rabarbarem