Wykonanie
Składniki (ok. 36 sztuk):360 g
mąki pszennej240 g
masła120 g
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 łyżki
śmietanycukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym. Dodajemy posiekane
masło i przez chwilę rozcieramy palcami. Następnie dodajemy
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i podsypując
mąką, rozwałkowujemy je na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinamy dowolnego kształtu
ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem (do pieczenia.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika
ciastka zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Gdy bedą już całkowicie wystudzone, posypujemy je
cukrem pudrem.