Wykonanie
Bardzo łatwe do przygotowania
ciasteczka koperty z
jabłkiem to bardzo delikatne, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i starsze pokolenia smakoszy. W sam raz na wizytę nie zapowiedzianych przyjaciół.
składniki na ok 30
ciasteczek3 szklanki
mąki pszennej200 g
śmietany 18 %220 g
masła4 - 5
jabłekcukier puderprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
śmietanę, pokrojone miękkie
masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.Obrane ze skórki
jabłka kroimy w niewielką kostkę.Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o
boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych
jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.Upieczone
ciastka obficie posypujemy
cukrem pudrem.