Wykonanie
HomeNa Słodko
Ciastka21PaźKrucho-
drożdżowe rogaliki z powidłamiLoading...0 Komentarzy

Składniki850g
mąki krupczatki300g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
drożdży3
żółtka5 łyżek
cukru1 szkl kwaśnej
śmietany1/2 buteleczki
aromatu waniliowego1/2 łyżeczki
solipowidła śliwkoweSposób przygotowania przepisu:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać
proszek do pieczenia, dodać rozmieszane w
śmietanie drożdże,
żółtka,
sól,
cukier, aromat.Wyrobić gładkie ciasto, wstawić na około 3 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, kroić trójkąty, smarować powidłami, formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym
jajkiem, piec na złoty kolor. Po upieczeniu można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.


Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab