ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z zeszytu mamusi. Rogaliki zawsze kojarzyły mi się z jesiennego – zimowy wieczorami. Czas przypomnieć sobie przepis i zaprezentować na blogu.
Składniki :
2-3 jabłka (kwaskowe)
4 szklanki mąki
25 dag margaryny
5 dag masła
2 żółtka
pełna łyżka cukru pudru
1 mała gęsta śmietana (szklanka)
5 dag drożdży
szczypta soli
odrobina cynamonu (opcjonalnie)
cukier kryształ i brązowy (opcjonalnie (do posypania rogalików z wierzchu)
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy cząstki na mniejsze kawałki (tak jak do ciasta z jabłkami). Możemy do jabłek dodać trochę cynamonu jak ktoś lubi.
reklama
W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masełko, które odstawiamy do ostygnięcia (będziemy nim smarować środek rogalików).
Śmietanę rozcieramy z drożdżami, żółtkami i cukrem. Margarynę siekamy z mąką i dodajemy śmietanę z resztą roztartych składników. Całość razem zagniatamy starając się nie wyrabiać za długo ciasta.
Ciasto (odrywając po większym kawałku) rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy kwadraty o wymiarach około 10 na 10 cm. Te smarujemy ostudzonym, rozpuszczonym masełkiem i nakładamy farsz. Zlepiamy je składając na pół, potem zawijamy mały trójkącik do góry (bardzo dokładnie, bo w przeciwnym razie podczas pieczenia nam się uniesie do góry – tak jak mnie przy niektórych rogalikach) i boki do „tyłu” i do „środka”.
Po prostu formujemy rogaliki
Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cukrem (ja część białym, część brązowym).
Pieczemy w temperaturze 200 C aż do momentu zezłocenia się. Podajemy ostudzone.
Ale była wieczorna rozpusta
Źródło:http://bettycook.pl/2013/10/rogaliki-z-jablkami