Wykonanie
Kolejny przepis z zeszytu mamusi. Rogaliki zawsze kojarzyły mi się z jesiennego – zimowy wieczorami. Czas przypomnieć sobie przepis i zaprezentować na blogu.Składniki :2-3
jabłka (kwaskowe)4 szklanki
mąki25 dag
margaryny5 dag
masła2
żółtkapełna łyżka
cukru pudru1 mała gęsta
śmietana (szklanka)5 dag
drożdżyszczypta
soliodrobina
cynamonu (opcjonalnie)
cukier kryształ i brązowy (opcjonalnie (do posypania rogalików z wierzchu)
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy cząstki na mniejsze kawałki (tak jak do ciasta z
jabłkami). Możemy do
jabłek dodać trochę
cynamonu jak ktoś lubi.reklamaW międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masełko, które odstawiamy do ostygnięcia (będziemy nim smarować środek rogalików).
Śmietanę rozcieramy z
drożdżami,
żółtkami i
cukrem.
Margarynę siekamy z
mąką i dodajemy
śmietanę z resztą roztartych składników. Całość razem zagniatamy starając się nie wyrabiać za długo ciasta.Ciasto (odrywając po większym kawałku) rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy kwadraty o wymiarach około 10 na 10 cm. Te smarujemy ostudzonym, rozpuszczonym
masełkiem i nakładamy farsz. Zlepiamy je składając na pół,
potem zawijamy mały trójkącik do góry (bardzo dokładnie, bo w przeciwnym razie podczas pieczenia nam się uniesie do góry – tak jak mnie przy niektórych rogalikach) i boki do „tyłu” i do „środka”.Po prostu formujemy rogalikiWykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy
cukrem (ja część
białym, część brązowym).
Pieczemy w temperaturze 200 C aż do momentu zezłocenia się. Podajemy ostudzone.Ale była wieczorna rozpusta