ßßß
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy cząstki na mniejsze kawałki (tak jak do ciasta z jabłkami). Możemy do jabłek dodać trochę cynamonu jak ktoś lubi.reklamaW międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masełko, które odstawiamy do ostygnięcia (będziemy nim smarować środek rogalików).Śmietanę rozcieramy z drożdżami, żółtkami i cukrem. Margarynę siekamy z mąką i dodajemy śmietanę z resztą roztartych składników. Całość razem zagniatamy starając się nie wyrabiać za długo ciasta.Ciasto (odrywając po większym kawałku) rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy kwadraty o wymiarach około 10 na 10 cm. Te smarujemy ostudzonym, rozpuszczonym masełkiem i nakładamy farsz. Zlepiamy je składając na pół, potem zawijamy mały trójkącik do góry (bardzo dokładnie, bo w przeciwnym razie podczas pieczenia nam się uniesie do góry – tak jak mnie przy niektórych rogalikach) i boki do „tyłu” i do „środka”.Po prostu formujemy rogalikiWykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy cukrem (ja część białym, część brązowym).
Pieczemy w temperaturze 200 C aż do momentu zezłocenia się. Podajemy ostudzone.Ale była wieczorna rozpusta
