ßßß


Składniki na około 8 - 9 porcji2 większe filety z kurczaka1 duża czerwona papryka2 średnie cebule (może być biała jak i fioletowa)100 gramów boczku wędzonego (można wspomóc się plastrowanym)5 łyżek oleju2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka (używam Kotayi)0,5 łyżeczki granulowanego czosnku lub 2 przeciśnięte ząbkiczosnkowe grzanki:2 małe bagietki100 gramów miękkiego masła2 - 3 ząbki czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanegosos czosnkowy:2 - 3 ząbki czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego200 gramów kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego1 kopiasta łyżka majonezusól, czarny pieprz2 szczypty cukruOlej łączymy z przyprawą, mieszamy dokładnie.Filety siekamy w kosteczkę, smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.Po tym czasie paprykę i boczek kroimy w kosteczkę, cebule w piórka.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw boczek, potem kostkę kurczaka, paprykę, cebulę i czynność powtarzamy do wykończenia składników.Pieczemy na grillu lub w piekarniku z obu stron do miękkości mięsa.UWAGA: Piekarnik temperatura 190 stopni przez 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu (wysusza mięso), na środkowym poziomie).Masło dokładnie łączymy z czosnkiem.Pieczywo smarujemy najlepiej a obu stron, przypiekamy na grillu lub ruszcie piekarnika na złoto.Smacznego :)