ßßß
Potrzebne składniki:- 4 policzki wieprzowe, oczyszczone z błonek- 3 ziemniaki- 2 marchewki- 1 cebula- 0 , 5 l cydru- łyżeczka miodu- sól, pieprz- listek laurowy- tymianek suszony- łyżeczka cukru- łyżeczka ostrej papryki wędzonejSposób przygotowania:Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić i popieprzyć z obu stron. Podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju na złoto, odłożyć na talerz. W tym samym naczyniu zeszklić cebulę z cukrem. Wsadzić podsmażone mięso, zalać cydrem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Liść laurowy, pieprz oraz miód wmieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin. W razie potrzeby, można dolać pół szklanki wody. Pod koniec gotowania dodać tymianek, dosolić do smaku, dodać szczyptę ostrej papryki wędzonej. Gdy mięso jest już miękkie, wyłożyć je na talerz a sos zredukować na większym ogniu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.Pomysł zaczerpnięty z jednego z numerów KukBuk'a.