ßßß Cookit - przepis na Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

Tiramisu czekoladowo-kawowe w pucharkach

nazwa

Wykonanie

Nie uwierzycie, ale to moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu i zamiast likieru migdałowego dałam czekoladowy, wyszedł delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie, wiem że są też wersje nawet z truskawkami hmn…może kiedyś .
Składniki:
Na 4 średnie pucharki:
20 dag podłużnych biszkoptów
25 dag mascarpone
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki naparu z kawy
5 łyżek likieru czekoladowego
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
Tarta czekolada: biała, gorzka, mleczna
Kakao do oprószenia
Sposób przygotowania:
Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką cukru, mieszamy z 2 łyżkami likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki biszkopty i układamy po równo w pucharkach .
Żółtka z cukrem ubijamy w miseczce nad parą wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami likieru czekoladowego.
Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem.
Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy do masy serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy.
Wylewamy masę na nasączone biszkopty, sypiemy kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami.
Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/05/tiramisu-czekoladowo-kawowe-w-pucharkach.html