Wykonanie
Nie uwierzycie, ale to moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu i zamiast
likieru migdałowego dałam
czekoladowy, wyszedł delikatny, aksamitny, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi smak na słodkie, wiem że są też wersje nawet z
truskawkami hmn…może kiedyś .




Składniki:Na 4 średnie pucharki:20 dag podłużnych
biszkoptów25 dag
mascarpone½ szklanki
śmietany kremówki½ szklanki naparu z
kawy5 łyżek
likieru czekoladowego3
żółtka3 łyżki
cukru pudruTarta czekolada: biała, gorzka,
mlecznaKakao do oprószeniaSposób przygotowania:
Kawę schłodzoną słodzimy łyżeczką
cukru, mieszamy z 2 łyżkami
likieru czekoladowego, skrapiamy połamane na kawałki
biszkopty i układamy po równo w pucharkach .
Żółtka z
cukrem ubijamy w miseczce nad parą
wodną, do momentu aż uzyskamy puszystą gęstą pianę, mieszamy z 3 łyżkami
likieru czekoladowego.Następnie dodajemy
serek mascarpone i mieszamy mikserem.
Śmietankę ubijamy oddzielnie na sztywno, dodajemy do masy
serowo-jajecznej, delikatnie mieszamy.Wylewamy masę na nasączone
biszkopty, sypiemy
kakao, oprószamy czekoladowymi wiórkami.Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.