Wykonanie
Zapomniane, nawet
mogę powiedzieć, że czasami nielubiane
podroby. Ja lubię i na szczęście moi domownicy też. Rzadko kiedy kupuję kawałki
kurczaka osobno, wolę całego, a jak zawsze podkreślam nie lubię wyrzucać jedzenia. Co zrobić z
podrobami. Najczęściej kupujemy 3
kurczaki ze wsi na raz i rozkrajamy
mięso i zamrażamy na zapas. Z
podrobów robię krupnik. Wszyscy się nim zajadają. Sycąca zupa, o innym charakterystycznym smaku. Polecam.
Składniki:–
podroby z 3
kurczaków;– 3
marchewki;– 3
pietruszki;–
por, kawałek
selera;– 1
cebula;– pół szklanki
kaszy jęczmiennej pęczak;– 75 dag
ziemniaków;– dwie łyżki
śmietany 30%–
sól,
pieprz, 4 kulki
ziela angielskiego, 3
listki laurowe;Wykonanie:
Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną
wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać
marchewkę,
pietruszkę,
seler, oczyścić
por.
Marchewkę i
pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z
selerem,
porem i
przyprawami.
Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać
kaszę. Gotować do miękkości
kaszy.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości. Zaprawić
śmietaną.Smacznego