ßßß
Składniki:· 250 g szpinaku baby· dwa średniej wielkości buraki· dwie pomarańcze· 25 g sera z niebieską pleśnią· garść orzechów włoskichSos:· 3 łyżki oleju· 1 łyżka octu winnego· pół łyżeczki miodu· pół ząbka czosnku· sól pieprzBuraki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanym do 200 stopni piekarnika na około 40 – 50 minut. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.Szpinak przepłucz na sicie, osusz, ułóż na talerzu. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry, ułóż na szpinaku wraz z plastrami buraka.Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem i rozdrobnionymi orzechami.Składniki na sos wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę tuż przed podaniem.