ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU

SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU

nazwa

Wykonanie

Zanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego buraka, soczystej pomarańczy i pleśniowego sera. Idealne połączenie na każdą porę roku!
Składniki:
· 250 g szpinaku baby
· dwa średniej wielkości buraki
· dwie pomarańcze
· 25 g sera z niebieską pleśnią
· garść orzechów włoskich
Sos:
· 3 łyżki oleju
· 1 łyżka octu winnego
· pół łyżeczki miodu
· pół ząbka czosnku
· sól pieprz
Buraki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanym do 200 stopni piekarnika na około 40 – 50 minut. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
Szpinak przepłucz na sicie, osusz, ułóż na talerzu. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry, ułóż na szpinaku wraz z plastrami buraka.
Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem i rozdrobnionymi orzechami.
Składniki na sos wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę tuż przed podaniem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2016/04/saatka-z-pieczonym-burakiem-i.html