Wykonanie
Zanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego
buraka, soczystej
pomarańczy i
pleśniowego sera. Idealne połączenie na każdą
porę roku!

Składniki:· 250 g
szpinaku baby· dwa średniej wielkości
buraki· dwie
pomarańcze· 25 g
sera z niebieską pleśnią· garść
orzechów włoskichSos:· 3 łyżki
oleju· 1 łyżka
octu winnego· pół łyżeczki
miodu· pół ząbka
czosnku·
sól pieprzBuraki umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanym do 200 stopni piekarnika na około 40 – 50 minut. Ostudź, obierz i pokrój w plastry.
Szpinak przepłucz na sicie, osusz, ułóż na talerzu.
Pomarańczę obierz i pokrój w plastry, ułóż na
szpinaku wraz z plastrami
buraka.Wierzch posyp pokrojonym w kostkę
serem i rozdrobnionymi
orzechami.Składniki na sos wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do reszty. Dopraw
solą i
pieprzem. Gotowym sosem polej
sałatkę tuż przed podaniem.