Wykonanie
Poziom trudnościChaczapuri to tradycyjna gruzińska, bezmięsna potrawa, uwielbiana przez Gruzinów i turystów. O tym daniu słyszałam wielokrotnie. Gdy odwiedziłam gruzińską restaurację zamówiłam chaczapuri imeruli (imeretyńskie) –
drożdżowy placek z
serowym nadzieniem oraz mcwadi – gruziński szaszłyk z
karkówki. Chaczapuri było wyjątkowe, smaczne i delikatne. Niestety mcwadi było paskudne – twarde, niedopieczone
mięso, słabo przyprawione. Pamiętając wspaniały smak chaczapuri, wpierając się podpowiedziami z internetu przygotowałam domowe chaczapuri. Nie mając możliwości kupienia oryginalnego gruzińskiego
sera sulguni, skorzystałam z mieszanki
mozzarelli i
fety. Ta zamiana była strzałem w dziesiątkę. Istnieją jeszcze inne odmiany chaczapuri – megrelskie, adżarskie, penowani – różniące się kształtem i składnikami. Chaczapuri imeretyńskie jest najczęściej przygotowywanym plackiem w domowych warunkach.Porcja na 6 placków o średnicy ok. 20 cmSkładniki:Zaczyn:200 ml letniego
mleka1 łyżeczka
cukru2 łyżki (ok. 50 g)
mąki25 g
drożdżyCiasto:750 g
mąki pszennej typ 550200 ml letniego
mleka150 g miękkiego
masła1 płaska łyżeczka
solizaczynNadzienie:250 g
mozzarelli250 g
fety1
jajko150 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka świeżo mielonego
pieprzuSposób przygotowania:Przygotować zaczyn. W naczyniu wymieszać
wodę z
cukrem i
mąką. Dodać pokruszone
drożdże i zamieszać.

Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać letnie
mleko, miękkie
masło,
sól i wyrośnięty zaczyn.


Wyrobić ciasto ręką lub robotem wyposażonym w hak do wyrabiania
drożdżowego ciasta.

Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę
serową.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
fetę rozgnieść, dodać
jajko,
masło,
sól i
pieprz.

Wszystko wymieszać i podzielić na 6 części.

Wyrośnięte ciasto również podzielić na 6 części. Jedną część ciasta ukształtować w kulkę, rozwałkować na niewielki placek.

Na środku ułożyć jedną część nadzienia.

Ciasto zebrać nad farszem i skleić.


Oprószyć
mąką, delikatnie uformować kulę i rozwałkować na placek wielkości patelni, na której będziemy smażyć chaczapuri.


Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Chaczapuri smażyć (bez tłuszczu) pod przykryciem z jednej strony (tej sklejanej) 10 minut i z drugiej przez 5 minut.



Przełożyć na talerz sklejaną częścią do dołu, górną część placka całą posmarować
masłem, można delikatnie posolić. Chaczapuri podawać zaraz po przygotowaniu.



Smacznego!